Plastiske operasjoner

Det vanskelige andrealbumet.

CD: Denne uka må bli stående igjen som selveste julaften for norske elektronikafans. Duoene Tøyen og Xploding Plastix leverer begge kjempealbum som kan få lange liv, og som viser hvor varig vital norsk elektronika har blitt.

«The Donca Matic Singalongs» - høres ut som en kald krig-thriller - er oppfølgeren til den rytmemaniske og hypede debuten «Amateur Girlfriends Go Proskirt Agents».

Og fortsatt er den småskumle, anspente og tidvis løpske film noír-stemningen intakt. Men Xploding er også mye mer enn bare fake filmmusikk; de er, i likhet med Tøyen, i stand til å skape en helt unik stemning som er litt trist og litt glad. Virkemiddelet er fortsatt skrudd elektronika med en, skulle man tro, masse skjulte samples.

Atmosfæren på andrealbumet veksles mellom vakre og såre låter som «Huncher» og «Dizzy Blonde» og bråtøffe og frenetiske spor som «One Bullet Fits All» og miniklassikeren «The Famous Biting Guy» .

Innimellom finner du seigere og mer skrudde ting, popperler med St. Etiennes Sarah Cracknell, samt den gamle dancehall-helten Eek-A-Mouse på en bisarr låt.

Variert og vilt, og veldig essensielt.