Plata del Hamsun

Denne debatten har egentlig bare en løsning

Den dagen Vidkun Quisling blir hedret for sin humanitære innsats i Frithjof Nansens tjeneste, og vi skiller humanisten Quisling og nazisten Quisling, og oppkaller en gravlund eller gate etter ham, først da kan vi snakke om å hedre forfatteren Hamsun.

Er det ingen som hører hvor dumt dette egentlig låter?

Det var mennesket Hamsun som skrev bøker, og det var mennesket Hamsun som ga bort en Nobelpris i litteratur til lederne i et totalitært og diskriminerende system - for å hedre dette totalitære systemet. Det var mennesket Hamsun som ytret sin beundring for nazismen, og det var mennesket Hamsun som aldri tok et oppgjør med dette, men som faktisk sto for sin nazi-beundring helt til sin død.

Ærlig talt, det er utrolig dustete å prøve seg på et «skille mellom menneske og forfatter». Det er uansett mennesket og dets meninger som står bak fenomenet Knut Hamsun. Det at han skrev bøker (og ikke spesielt gode bøker heller) har ingenting med saken å gjøre.

Denne debatten har egentlig bare en løsning:

Enten så hedrer man mennesket Hamsun, forfatter og nazist - eller så hedrer man Hamsuns litterære verker, og oppkaller en eller annen veistump etter en av personene eller stedene i Hamsuns romaner eller skuespill.

Alt annet blir meningsløst, og vil kun framstå som kulturløst, historieløst og særdeles klønete.