HØR HVA HAN SIER: Akhenaton De Leon  kaster en brannfakkel inn i debatten om unge kriminelle i Oslo sentrum.Foto: Lars Eivind Bones
HØR HVA HAN SIER: Akhenaton De Leon kaster en brannfakkel inn i debatten om unge kriminelle i Oslo sentrum.Foto: Lars Eivind BonesVis mer

«Plata» må til Frognerparken

Rusmiljøet og kriminaliteten bør flyttes til Vestkanten.

||| KOMMENTAR: På Jernbanetorget, foran Oslo S, er det skuling, skubbing og noen ganger skikkelig ekkel stemning. Til tider er hundre rusavhengige og langere samlet på noen få fortausmeter, og de blokkerer t-banenedgangen. Ifølge en fersk rapport er antallet mindreårige narkoselgere tredoblet på ett år, og det er kommet mange flere nordafrikanske selgere i det åpne rusmiljøet - flere har en beinhard, kriminell utstråling.

Politikere og politi lekte «handlekraftige» og jagde gatefolket bort fra Plata. Derfor tvinges vi, osloborgerne, til daglig kanossagang gjennom doptrengsel i dette trafikknutepunktet i hovedstaden vår.

NOK ER NOK. Eier vi ingen stolthet? Skal denne delen av byen ødelegges? Skal bare kriminalitet kunne gro her? Akhenaton De Leon, leder for Rådet for innvandrerorganisasjonene i Oslo; slår i bordet, i Dagbladet i går: «Dette er en skam. Vi orker ikke mer. Barn og unge er redde, og de tør ikke lenger gå fritt i byen», sier De Leon. Han er lei av å ta opp dopkriminaliteten i sentrum og rundt ungdomshuset Riverside på Grønland, med politi og kommuneledelsen.

Ingenting skjer.  Da får man i det minste flytte dopkriminaliteten til Frognerparken og Vestkanten.

JEG ER 100 PROSENT ENIG. For verken bystyret, Byrådet eller vi, osloborgerne, har hittil vist respekt for tigerstaden vår - det er vår by, barna vokser opp i denne byen, for pokker - og heller ingen respekt for sjuke, slitne misbrukere. Frognerparken må definitivt være et bedre sted å møtes - om sommeren. Da kan rusmisbrukere hvile på gresset, kikke på rosene, løpe en runde når man er hyper eller søke dekning bak digre granittskulpturer når man får noia. Oppmerksomheten fra turistene og besøkende vil trolig være nyttig.

OPPHOPNING AV elendighet i sentrum øst og på østkanten, er linja til Høyre- og Frp-byrådet. Maksimal fortetning av alt som går gærent, er Oslo-politikk. Alle møteplasser og institusjoner for rusavhengige og psykiatriske pasienter skal ligge på østkanten. For Vestkanten eksisterer slike avvikere simpelthen ikke.

VESTKANTEN SKAL ikke plages. Men hallo, dopfolket vil gli nesten ubemerket inn i Chablisfylla, flatfylla, portvinsnesene, pillene og kokainpartyene, hadde det ikke vært for de dårlige tennene og ufikse klær. Er det noe Vestkanten kan, er det rus.

Men på regnværsdager trengs tak, ikke bare parker. En ambassadebolig på Drammensveien med stor hage kan bli et ypperlig handelssted. Eller hva med dette svært omtalte ridehuset i deilige, rojale omgivelser på Bygdøy?

FROGNERPARKEN mangler t-bane. Kanskje er Slottsparken enda bedre egnet? Hasjselgerne skulle ikke ha blitt jagd fra Slottsparken til Karl Johan på 80-tallet.

Dophuer i Frognerparken? Jo da, tonen blir lett fleipete. For det virker hypotetisk at en forflytning vestover kan finne sted, til tross for at sentrum øst går rett vest.

De rusavhengige fortjener jammen en bedre møteplass. Oslo trenger bedre politikk. Barna trenger et tryggere sentrum. Vi må ta byen tilbake. Det er ingen spøk.