ENDRER TAKTIKK: Plateselskapenes bransjeforening i USA, RIAA, har bestemt seg å endre taktikk i kampen mot nedlasterne. Nå skal de bruke nettleverandørene for å stoppe pirater. AFP PHOTO NICHOLAS KAMM
ENDRER TAKTIKK: Plateselskapenes bransjeforening i USA, RIAA, har bestemt seg å endre taktikk i kampen mot nedlasterne. Nå skal de bruke nettleverandørene for å stoppe pirater. AFP PHOTO NICHOLAS KAMMVis mer

Platebransjen dropper pirat-søksmålene

Går isteden etter Facebook og Telenor.

(Dagbladet.no): Den amerikanske musikkindustriens bransjeforening, RIAA, har i årevis gått til søksmål mot tilfeldige fildelere, og de rettslige skrittene har vært ansett for å være en viktig strategi for å komme fildelingen til livs.

Men totalt 35 000 søksmål seinere er det tilsynelatende oppnådd lite annet enn dårlig publisitet og høye advokatutgifter.

Nå har RIAA endelig bestemt seg for å skifte taktikk.


Nettleverandører skal brukes
RIAAs plan er å droppe søksmålene, og heller legge press på internettleverandører. Dette rimer bedre med taktikken til norske IFPI, som i lang tid har sagt at det er viktig å få med seg leverandører som Telenor og Nextgentel i et forsøk på å kvitte seg med piratproblemet.

Planen er å kutte nettilgangen til kunder som laster ned, og som fortsetter å gjøre det etter å ha blitt advart om at dette er ulovlig.

RIAA sier ifølge Wall Street Journal at de er kommet til enighet med noen nettleverandører, men vil ikke ut med navn foreløpig.

Presset mot leverandørene er blant annet betydelig i Danmark, der en domstol tidligere i år kom fram til at Telenor-eide Tele 2 måtte blokkere tilgangen til nettstedet The Pirate Bay for sine kunder.

- Avgjørelsen er veldig positiv for oss. Dette må vi se om vi kan få til i Norge også, sa Marte Thorsby i norske IFPI til Dagbladet.no da dommen falt i februar i år.

Warner ut av Youtube
Men samtidig som bransjen velger en mykere linje mot nedlasterne, er det fremdeles steile fronter i den digitale musikkindustrien. I går valgte Warner Music å bryte samarbeidet med Youtube.

Alle musikkvideoer fra plateselskapet skal nå være fjernet fra nettstedet.

Bakgrunnen er uenighet i avtalene rundt kompensasjon for innholdet.

Universal Music, Sony BMG og EMI har alle avtaler med Youtube om et fast beløp per spilling, og en andel av reklameinntektene. Dette var en avtale Warner ikke var fornøyd med ifølge New York Times.

I en bloggpost på fredag informerte Youtube om hvorfor mange brukere hadde fått sine videoer fjernet fra siden.

- Av og til, hvis vi ikke kan oppnå godkjente avtaler, så må vi ta avskjed med gode forretningspartnere, ble det informert i bloggposten.

Mulig trøbbel for Facebook
Og det er ikke bare Youtube som har trøbbel med plateselskapene. Nå er også Facebook i musikkbransje-advokatenes søkelys for sin bruk av applikasjonen Project Playlist.

Project Playlist ble tidligere i år saksøkt av ni større plateselskaper for brudd på opphavsretten. Applikasjonen gjør det lett for brukere å finne gratis musikk på nettet, for så å dele det med andre. Det likte ikke musikkbransjen, og gikk til søksmål der de forlangte Project Playlist fjernet fra sosiale nettverk.

Facebook har fått beskjed av plateselskapene å fjerne applikasjonen, men har i skrivende øyeblikk fortsatt ikke svart på tiltale

Techcrunch skriver at musikkbransjen ser på Facebook som uansvarlige og at det kan få rettslige konsekvenser om de ikke fjerner muligheten for å bruke applikasjonen.