Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Platebransjen vil dø

STAVANGER (Dagbladet): - Plateselskaper og bokforlag vil forsvinne. Internett og massekopiering overtar, sier datajournalist Tron Øgrim. Han sier opphavsretten er døende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er MP3

Liten dings - stor trussel

Dette er dommedagsprofetier for en verdensomspennende milliard-bransje. Slår spådommen til, vil den få uante virkninger for både kunstnere og storkapitalen.

Internett overalt

- Forlagsbransjen, alle som lever av å selge bøker og musikk, går mot en katastrofe. All opphavsrettsvirksomhet vil bryte sammen. Om tre år, kanskje. Om ti, mulig. Men garantert innen 20 år.

Data-analfabeter

- Båndbredden bare øker, og dermed øker også muligheten for å kryptere og gjemme ulovlig kopiert musikk på nettet. De som tror at man kan beskytte seg mot kopiering, er data-analfabeter.

At nettleverandører skal kunne holdes ansvarlig for hva som passerer en server, er en umulighet, hevder Tron Øgrim - selv om EU arbeider med slike lovforslag.

Han beklager at det vil gå ut over musikere, forfattere og kunstnere, og mener at rettighetsorganisasjoner må slutte å leke nettdetektiver.

- For å sikre at komponister skal få penger, må man utvikle andre måter å tjene penger på.

Inger Elise Mey i Tono kjøper ikke utspillet «Omfavn teknologien eller dø», og tror heller ikke på dommedagsprofetiene.

- Opphavsretten har overlevd nye medier, og vil også overleve Internett.

REVOLUSJON: Den gamle akp-er Tron Øgrim har kastet seg på en ny revolusjon. Denne gangen er det Internett, og han spår platebransjens og opphavsrettens død.