STORE SUMMER: Platebransjen krever «absurde» summer fra nettjenesten Napster, ifølge en amerikansk dommer. Her fra en støttedemonstrasjon for en annen pirattjeneste som har havnet i rettslig trøbbel, The Pirate Bay. I motsetning til Napster-kravet (på 436 billioner kroner), saksøkte film-, musikk- og spillbransjen TPB for «bare» 117 millioner svenske kroner. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / FREDRIK PERSSON
STORE SUMMER: Platebransjen krever «absurde» summer fra nettjenesten Napster, ifølge en amerikansk dommer. Her fra en støttedemonstrasjon for en annen pirattjeneste som har havnet i rettslig trøbbel, The Pirate Bay. I motsetning til Napster-kravet (på 436 billioner kroner), saksøkte film-, musikk- og spillbransjen TPB for «bare» 117 millioner svenske kroner. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / FREDRIK PERSSON Vis mer

Platebransjen vil ha 436.387.500.000.000 kroner

«Absurd» krav mot Limewire større enn alle lands BNP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi er etterhvert blitt kjent med hårreisende krav fra platebransjen når de finner musikkpirater å trekke til retten.

For eksempel ble en amerikansk firebarnsmor krevd for to millioner dollar etter å ha lastet ned og delt 24 sanger via nettjenesten Kazaa - det var summen bransjeorganisasjonen RIAA mente de hadde tapt på grunn av kvinnens handlinger.

Noe høyere summer er det snakk om når en samlet platebransje går til sak mot fildelingstjenesten Limewire, som i mange år var letteste måte for forbrukere å hente ned piratlåter fra nettet.

Vanvittige summer De 13 plateselskapene som har gått sammen om å søke erstatning fra Limewire - en tjeneste som ble stengt av amerikansk rettsvesen i fjor høst - har nå kommet med sine krav. Og det er ikke småsummer.

Ifølge offisielle rettsdokumenter, har selskapene anslått at skadene etter Limewires virksomhet på det minste beløper seg til svimlende 400 milliarder dollar - 2,3 billioner norske kroner.

Men dette er altså minimumstapet. For hvor mye mener platebransjen at taket kan ligge på? Enda mer svimlende 75 billioner dollar. Det tilsvarer 436 billioner kroner - 436.387.500.000.000 kroner.

Dette tallet er, til sammenligning, større enn brutto nasjonalprodukt i alle verdens land samlet. Om man sier at en cd-skive koster 150 kroner i snitt, utgjør dette 2,9 billioner plater bransjen mener de ikke har fått solgt på grunn av piratvirksomheten.

Tar man utgangspunkt i at det bor 6,9 milliarder mennesker på jorda, betyr dette at hvert bidige menneske på planeten kunne kjøpt 422 cd-skiver for totalsummen.

- Absurd krav Ikke overraskende blir dette kravet nå omtalt som «absurd» av den amerikanske dommeren Kimba Wood, ifølge Law.com.

- Som saksøkte påpeker, antyder saksøkerne en pris som er høyere enn hele platebransjen har tjent totalt siden Edison fant opp fonografen i 1877, skriver Wood i sin 14 sider lange betraktning (PDF).

Dommeren mener at det kun bør være mulig å påberope seg ett tap per musikkstykke, og ikke flere som bransjen her gjør.

- Vi er fornøyde med at dommeren følger både lov og logikk i denne konklusjonen, sier Limewires advokat Joseph Baio til nettsiden.

- Som dommeren uttrykker, kunne ikke lovgiverne se for seg en verden med internett den gang opphavsrettsloven ble skapt. Dermed kan man ikke bygge dagens saker på forarbeider fra den tiden. I stedet er det overordnede spørsmålet her å finne en rimelig måte å unngå et absurd og muligens grunnlovsstridig utfall, sier Baio videre.

Advokaten, som representerer Limewire når erstatningssaken kommer opp for retten den 2. mai i år, fleiper avslutningsvis med at pengene plateselskapene søker ville være bedre brukt på å betale for helsetjenester eller nedbetaling av USAs utenlandsgjeld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer