Platekompaniet vurderer å flagge ut

Norske momsregler kan kvele framtidas norske kulturindustri i fødselen. Platekompaniet vurderer å flytte sin digitale virksomhet til Sverige.

FLYTTEPLANER: Platekompaniet vurderer å flagge ut den digitale musikkbutikken. Årsaken er at norske skatteregler pålegger 25 prosent moms på salg av digitale filer. Utenlandske aktører slipper unna moms. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FLYTTEPLANER: Platekompaniet vurderer å flagge ut den digitale musikkbutikken. Årsaken er at norske skatteregler pålegger 25 prosent moms på salg av digitale filer. Utenlandske aktører slipper unna moms. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - Mange kulturarrangementer får støtte av staten, men det som foregår på ehandelbiten er det motsatt: antistøtte. Det er de utenlandske som får en fordel.

Rolf Kristian Presthus har hatt mange utfordringer i et fallende marked siden han startet Platekompaniet tidlig på 90-tallet. Likevel kaller han det han opplever nå med ehandel som den mest alvorlige utfordringen for norsk kulturliv.

Norske aktører som vil selge digitale filer med musikk, film eller bøker må betale 25 prosent moms. Utenlandske aktører som tilbyr akkurat de samme produktene til norske forbrukere, som iTunes, slipper.

I Norge er vi vant med at redere truer med utflagging på grunn av ugunstige skatteregler. Nå ser det ut til at turen er kommet til kulturindustrien.

Slipper moms i Sverige
- Over tid er det vanskelig for oss å drive med disse momsforskjellene. Alternativet kan være å flytte den digitale virksomheten til Sverige. Da betaler man ikke moms, sier Presthus.

Skattereglene er nemlig slik at dersom du selger en fil fra EU og til Norge, betaler du ikke moms.

- Vi som bor i Norge ser jo verdien i å betale moms. Det er en av forutsetningene for velferdsstaten. Det beste hadde vært om alle utenlandske aktører også betalte moms, men hvis det ikke er mulig må vi se etter andre alternativer, sier Presthus.

Norske forlag har utsatt sin satsning på ebøker. Årsaken er at Finansdepartementet har gjort det klart at ebøker skal belegges med 25 prosent moms - i motsetning til utenlandske konkurrenter på ebokmarkedet, og papirbøkene som etter dagens skatteregler er fritatt for moms.

Truer norsk kulturindustri
Presthus betaler 25 prosent moms på omsetning av fysiske cd-er og lever godt med det. Men konkurransevridningen på ehandel mener han kan ta knekken på framtidas digitale norske kulturindustri. Norske film-, musikk- og bokdistributører vil vanskelig kunne konkurrere med utlendinger.

Reglene truer dessuten norsk kultur som sådan, mener Presthus.

- Det vil være problematisk hvis du ikke har noen norske aktører som har interesse av å fronte norske produkter, og kjenner lokale forhold. Hvis du for eksempel driver en musikkbutikk fra Luxemburg har du ikke så veldig føling med hva som skjer i Norge, sier han.

Platekompaniet ventet lenge med å lansere butikk for salg av lydfiler, og streamingtjenesten Wimp. Norske skatteregler var en av årsakene.

- Platekompaniet går i overskudd, men ikke den digitale delen, sier Presthus.

- I praksis sponsing
Telenor er samarbeidspartner med Platekompaniets digitale musikkbutikk. Uten telegiganten på laget ville det ikke vært mulig å drive. Til det er marginene for små.

- I praksis er det snakk om sponsing, sier Sven Thaulow som er direktør for nye forretningsområder for privatmarkedet i Telenor Norge.

- Vi tjener ikke mye penger på dette. Men vi driver selvfølgelig ikke med veldedighet, vi har interesse av å tilby våre kunder relevante produkter fra kjente norske merkevarer, legger han til.

Telenor har virksomheter i en rekke land, og det er ingenting som i teorien hindrer dem i å legge en musikkbutikk utenlands. Men det har ikke vært aktuelt.

- Ikke ennå, i alle fall. Men hvis Presthus må legge inn årene, må vi se oss om etter andre partnere. Og det kan være utenlandske. For hvis ikke Platekompaniet klarer å drive digital musikkbutikk i Norge, hvem skal klare det da, spør Thaulow.

Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker ikke å ha noen mening om saken. Hun henviser til Finansdepartementet.

Vil ikke kutte moms
Regjeringen ønsker ikke å kutte i momsen for norske aktører som driver med ehandel. I stedet vil de arbeide for at de utenlandske skal betale moms til Norge.

- Moms er avgift på forbruk som skal skaffe inntekt til fellesskapet, og utgjør en fjerdedel av statens inntekter, vel 200 milliarder, sier Roger Schjerva (SV), statssekretær i Finansdepartementet.

- I EU har de innført en oppkrevingsmekanisme som gjør at utenlandske tilbydere må innkreve moms. Det har vi ikke i Norge. Det er et arbeid som har høy prioritet. Det finnes sikkert unndragelsesmuligheter, men erfaringen fra våre naboland er at alle seriøse aktører registrerer seg, sier Scherjva.

Regjeringen skal i følge Schjerva ha ambisjoner om å legge fram en slik oppkrevingsmekanisme ved statsbudsjettet i høst.

Kulturmoms

• Aviser, bøker og tidsskrifter har i dag momsfritak.
• Voksende handel med digitale filer har skapt en ny utfordring for momssystemet.
• Norske aktører må betale 25 prosent moms, mens de aller fleste utenlandske slipper unna.
• Kulturmoms har vært ute på bred høring, og nylig ble et forslag fra Frp om null moms på ebøker avvist i Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer