NOEN AV DE BESTE: Et utvalg gode platebutikker i London, med ett tyngdepunkt i Soho og et annet i området mellom Ladbroke Grove og Notting Hill Gate. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
NOEN AV DE BESTE: Et utvalg gode platebutikker i London, med ett tyngdepunkt i Soho og et annet i området mellom Ladbroke Grove og Notting Hill Gate. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer

Platelangs i London

Strømmetjenester er bra, men plateshopping i London er bedre.

LONDON (Dagbladet): I sin forrige utgave trykket det norske musikkmagasinet Eno en meta-ironisk artikkel om vinylformatets renessanse, utelukkende bestående av påfallende likelydende sitater fra artikler i denne avisa og en rekke andre medier de siste par åra. Man kan trygt si at emnet er solid dekket i norsk presse.

Men hva gjør man, når sjefen for På Søndag-seksjonen etterlyser forbrukerveiledning om vinylhandling i London? Adjøss, smuldrende troverdighet.

MAN SKAL SELVSAGT ikke klage. En langhelg med plater, konserter, øl og oppgradert pub grub er garantert livsforlengende, og stadig flere gjenoppdager gleden ved å vandre platelangs i en av verdens beste musikkbyer. I London er plateutvalget bedre enn på lenge, selv om tilbudet har endret karakter ganske dramatisk de siste åra. Bortsett fra en og annen gjenværende filial av den konkursrammede gigantkjeden HMV, shoppingdestinasjon nummer én for oss musikkinteresserte på 1970-tallet, er alle de store platebutikkjedene borte fra bybildet. Kommersielle giganter som Virgin Megastore og Tower Records er for lengst gått the way of the dodo.

SOUNDS OF THE UNIVERSE: Eklektisk kvalitetsutvalg i Broadwick Street, Soho. Foto: Jan Omdahl
SOUNDS OF THE UNIVERSE: Eklektisk kvalitetsutvalg i Broadwick Street, Soho. Foto: Jan Omdahl Vis mer

Det er på sett og vis gode nyheter for byens mange uavhengige spesialistbutikker. Etter tiår med DJs og samlere som viktigste kundegrunnlag, er de vanlige platekjøperne tilbake, om ikke helt i samme antall som før. I London kryr det fortsatt av små og mellomstore platesjapper, med sterkere fokus på vinyl enn noen gang siden midten av 1980-tallet.

Variasjonsbredden er stor, men den typiske butikken byr på en miks av ulike typer klubbasert dansemusikk, samt ulike konstellasjoner av reggae, soul, funk rap, jazz, punk, rock og pop. Tyngdepunktet ligger ofte noe lenger over mot dansegulvet og svart musikk enn norske platekjøpere er vant til hjemmefra, men det er altså en god ting.

DE FLESTE butikkene fører både nytt og brukt, og på bruktfronten er kvaliteten meget ujevn. Sjekk nøye under en godt lys eller be om en prøvelytt om du vil unngå den verste peiskosen.

SE, EN CD: Sounds of the Universe har mest vinyl, men  cd-plata selger fortsatt. Foto: Jan Omdahl
SE, EN CD: Sounds of the Universe har mest vinyl, men cd-plata selger fortsatt. Foto: Jan Omdahl Vis mer

Det er fullt mulig å blakke seg på vinyl uten å bevege seg særlig langt utenfor postkode W1. Sentralt i Soho finner man en klynge bra butikker anført av Sister Ray (34-35 Berwick Street), Reckless Records (30 Berwick Street), Sounds of the Universe (7 Broadwick Street), Phonica (51 Poland Street) og housespesialisten BM Music (25 D'Arblay Street).

ET AV DE BREDESTE utvalgene i Soho finner du hos Sister Ray, en ganske lurvete og mørk sjappe. Sounds of the Universe er en av mine favoritter, og har også den vakreste butikkfasaden. Mye dansemusikk, men også en bruktavdeling i kjelleren med mye bra i soul, funk og vestkyst. Den lille sjappa, som er tett tilknyttet etiketten Soul Jazz Records, har to konkurrerende lydanlegg, et i hver etasje, så jeg orker sjelden lenge av gangen.

Lenger vest på turistløypa er Soul & Dance Exchange (38 Notting Hill Gate) og Honest Jon's (278 Portobello Road) utmerkede alternativer om man likevel har planer om å vandre i kø på Portobello Market en lørdag.

SISTER RAY: Bredt utvalg i Berwick Street, Soho. Foto: Jan Omdahl
SISTER RAY: Bredt utvalg i Berwick Street, Soho. Foto: Jan Omdahl Vis mer

Honest Jon's, oppe i bakken etter loppemarkedet under motorveibrua der turistene snur, er kanskje byens mest legendariske platebutikk, med historie tilbake til 1974 og et imponerende utvalg i soul, funk, reggae og jazz. Min datter på 16 mente det var «som å gå inn i 70-tallet», og valgte seg «Nina Simone Sings the Blues» i premie.

Litt tilbake mot Notting Hill og inn til venstre fra Portobello Road finner man en annen klassiker, Rough Trade (130 Talbot Road), tungt ladet med moderne musikkhistorie.

Geoff Travis åpnet den lille butikken i et annet lokale i Ladbroke Grove-området i 1976. To år seinere kom plateselskapet Rough Trade Records, med band som Stiff Little Fingers og, etter hvert The Smiths, i stallen. Samtidig flyttet butikken til dagens lokale. Filialer i San Francisco, Tokyo og Paris har måttet stenge etter at nettet tok over mye av musikkomsetningen, men originalen holder stand, takket være den økende interessen for vinyl. Det finnes også en nyere, gedigen Rough Trade-avlegger, kalt Rough Trade East (91 Brick Lane).

MEN IN BLACK: Greit å holde rede på kjønnsfordelingen hos Sister Ray. Foto: Jan Omdahl
MEN IN BLACK: Greit å holde rede på kjønnsfordelingen hos Sister Ray. Foto: Jan Omdahl Vis mer

Med café og suvenirsalg er det kanskje like mye en destinasjon for indierock-turisme som en platebutikk, men man må jo innom.

Noen av de virkelige funnene må du litt lenger utenfor allfarvei for. Nordøstover i Islington, med Angel som nærmeste t-banestopp, finner du både det kaotiske bruktparadiset Haggle Vinyl (114-116 Essex Road) og den noe mer classy vinylspesialisten Flashback Records (50 Essex Road). Flashback har også en filial i 144 Crouch Hill. En jeg ikke har besøkt, men som anbefales varmt av samlere for sitt enorme utvalg i brukte plater, er Alan's Records (218 High Rd, East Finchley).

Dette var selvsagt bare et lite utvalg. Denne artikkelen i Time Out nevner flere jeg ikke har vært innom, og du finner enda noen her.

KJENN DIN SJANGER: Ulike subsjangre av musikkuttrykk med adresse dansegulvet har større plass i Londons platebutikker enn vi er vant til hjemmefra. Foto: Jan Omdahl
KJENN DIN SJANGER: Ulike subsjangre av musikkuttrykk med adresse dansegulvet har større plass i Londons platebutikker enn vi er vant til hjemmefra. Foto: Jan Omdahl Vis mer

Neste uke: Kassettshopping i Helsingfors.

Jeg har sikkert glemt din favorittbutikk, men hva er det vi har kommentarfeltet til?