Platesalget ned 27 prosent

Færre utgivelser og påska får skylda.

(Dagbladet.no): Grammofonplategrossistenes forening (GGF) sin bransjestatistikk viser en nedgang på 27 prosent i volum og 25 prosent i verdi. Nedgangen gjelder for første kvartal i år sammenlignet med første kvartal i fjor.

Internasjonale artister selger dårligere

Øivind Svendby i GGF sier til Dagbladet.no at det er først og fremst internasjonale utgivelser flere har sluttet å kjøpe. Det internasjonale repertoaret har sunket med 34 prosent i volum og 29 prosent i verdi.

GGF skriver i en pressemelding at «det er en utbredt oppfatning i bransjen at en (av flere) sentrale årsaker til dette er den omfattende nedlastningen av piratfiler fra internett».

Færre plateslipp

Salgsdirektør Rune Kristoffersen i Sony BMG tror en annen årsak til nedgangen skyldes det lave antallet plateslipp til nå i år. Han forteller at de store platekjedene har klaget på dette. En annen årsak er årets påske var mars. I fjor tok folk påskeferie i april.

- Vi har en sterk releaseplan fremover og det samme gjelder andre plateselskap. Jeg tror vi vil se en økning i april, sier Kristoffersen til Dagbladet.no.

Daglig leder Fred Engh i Warner Music Norge mener at nedlastning og mangel på de store plateselgende kanonene er hovedårsaker til nedgangen.

Men hva om nedgangen fortsetter? Norge har de siste åra hatt et bra platesalg i forhold til vår skandinaviske naboland. Der har platesalget sunket markant i flere år.

Engh og Kristoffersen er ikke helt ubekymret for en slik utvikling, men begge mener det er for tidlig å spå hva som skjer resten av året.

- Vi har ingen panikk her i huset. Vi ser på relaseplanen og smiler, sier Kristoffersen til Dagbladet.no.

<B>REDDER PLATESALGET:</B> En av årsakene til nedgangen kan være at færre store artister har gitt ut plate de tre første månedene i år. Mariah Carey er nå aktuell med nytt album som har fått gode kritkker. Kanskje hun kan pynte på resultatet?
SLUPPET PLATE:</B> Beck er en av de internasjonalt kjente artistene som har sluppet et album i første kvartal i år.