Platesalget raste i mai

Det ble ingen mai du skjønne milde for plateselskapene.

(Dagbladet.no):

 • Totalt har salget gått ned 22 prosent i volum og 21 prosent i verdi sammenlignet med mai fjor.
 • CD-salget stuper med 26 prosent i volum og 21 prosent i verdi i samme periode.
 • Musikk-DVD stuper enda brattere med henholdsvis 39 prosent i volum og 54 prosent i verdi.
 • Eneste lyspunkt er singelsalget som øker med 3 prosent i volum og 56 prosent i verdi.
 • Totalt har bransjen hatt en nedgang på seks prosent i volum og ni prosent i verdi i løpet av 2004.

  - Vanskelig måned


  - Mai er generelt en vanskelig måned. Jeg pleier å si at Norge skifter ham. Vi skal i konfirmasjoner, bestille ferie og så videre. Men uansett så er tendensen et fallende marked, sier salgsdirektør i Universal Music Norge, Harald Tømte, til Dagbladet.no.

  Bransjen har solgt album, singler og dvd-er for 296 millioner kroner til nå i år, men tallet er på langt nær så godt som tidligere. Forklaringene er mange på den negative tendensen i salg av fysiske produkter med musikk, men internett får generelt skylda. Når det gjelder månedsvise nedturer som som den vi ser for mai, kan det finnes mange forklaringer.

  Lite salgbart repertoar


  - En forklaring er repertoaret. At Odd Nordstoga ligger sju uker på toppen av salgslistene er hyggelig, men det viser at vi mangler de store kanonene. Vi har også sett en dreining i retning av at management og artister vil slippe skivene sine på høsten. Det er forståelig at de vil gi ut dem på best mulig tidspunkt når markedet synker, sier Tømte.

  Heller ikke hos konkurrenten BMG står hæla i taket, men at mai kom til å bli dårlig kommer ikke som en bombe der i gården.

  - Fryktet det verre


  - Jeg hadde nesten fryktet det verre. Det er ingen overraskelse at mai er dårlig, og i år hadde du en transportstreik som kanskje gjorde at folk ikke dro til de store sentrene. Det var veldig bra vær i mai. Og det har noe å gjøre med releaseplanen med få stjerner internasjonalt og her hjemme. Vi har jo Idol, og det hjelper oss i mai, sier Rune Kristoffersen, salgssjef i BMG Norge, til Dagbladet.no.

HJALP IKKE:</B> Kiss-bassist Gene Simmons sitt soloalbum «Asshole» ble sluppet i en dårlig måned for platebransjen.