Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Plateselskap ville ødelegge nettmarkedet

Anklaget for løgn og fusk.

(Dagbladet.no): Det har gått flere år siden Napster la ned som ulovlig fildelingstjeneste, men rettssystemet i USA er langt fra ferdig med saken.

De største plateselskapene har gått til søksmål mot flere av investorene som la ned betydelige beløp i tjenesten. Saken har imidlertid tatt en overraskende vending som fort kan gå ut over selskapene selv.

Universal Music Group og EMI Group Plc blir nå tvunget til å utlevere dokumenter som beviser at de har løyet overfor det amerikanske justisdepartementet, hevder de saksøktes advokater.

Saken opp igjen

Dommer Marilyn Hall Patel har nå bestemt at EMI og Universal må offentliggjøre dokumentene, som omhandler to musikktjenester som ble lansert i 2001: MusicNet og Pressplay.

Tjenestene ble ingen suksess hos publikum, men var i det minste interessante for justisdepartementet. De undersøkte hvorvidt selskapene drev med ulovlig prissamarbeid og gjorde tjenestene lite brukervennlige for å hindre at de digitale musikkbutikkene stjal markedsandeler fra det ordinære cd-salget.

Saken ble henlagt i 2003, men i forbindelse med Napster-søksmålet ønsker de saksøktes advokater at saken kommer opp igjen.

Det har de nå fått medhold for, skriver nyhetsbyrået Reuters.

VIKTIG DOM: Plateselskapene EMI - som blant annet utgir Radiohead - og Universal må levere fra seg hemmelige dokumenter. FOTO: SCANPIX/AP
VIKTIG DOM: Plateselskapene EMI - som blant annet utgir Radiohead - og Universal må levere fra seg hemmelige dokumenter. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Full av paradokser

Dokumentene ble i sin tid laget av selskapene for å redegjøre for saken overfor justisdepartementet. De saksøktes advokater mener det er enkelt å bevise at disse inneholder en rekke usannheter.

EMI og Universal har 30 dager på seg til å gi fra seg dokumentene.

I kjennelsen fra dommer Patel heter det at advokatene har gitt grunn til å tro at informasjonen i dokumentene var «bevisst misledende».

Saken - som nå får betydelig oppmerksomhet i amerikansk musikkbransje - er for øvrig full av paradokser. Selv om MusicNet aldri ble noen suksess, er for eksempel store deler av den tekniske plattformen i dag i bruk i den relanserte, og fullt lovlige, versjonen av Napster.

Et annet pussig poeng er at en av de saksøkte investorene er Bertelsmann, eieren av storselskapet BMG (nå Sony BMG).


• Les også:

Plateselskaper granskes for prisjuks

FÅR ETTERSPILL: Napster-gründer Shawn Fanning (bildet) ble først stoppet av amerikanske plateselskaper. Men det rettslige etterspillet kan få konsekvenser, også for selskapene selv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling