Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Plateselskapet fortviler over Eminem-lekkasje

Eminem (32) beskriver seg selv som en autist i låta «Rain Man» - fra albumet «Encore», som ulovlig er lagt ut på Internett.

LES ANMELDELSEN!. Plateselskapet Universal fortviler. To av høstens største utgivelser har havnet på Internett ulovlig.

I helga ble U2s «How To Dismantle An Atomic Bomb» tilgjengelig på nettet. Det samme har skjedd med det kommende Eminem-albumet.

Derfor er utgivelsen framskyndet fra 15. november til førstkommende fredag.

I et intervju med Rolling Stone framstår Eminem, eller riktigere Marshall Bruce Mathers III, som en reflektert familiefar. Det viktigste i livet hans er datteren Hailie Jade (8), niesen Alaina og halvbroren Nate (18).

-  Jeg prøver å fortelle dem hva som er rett og galt.

-  Jeg setter grenser, lager regler og prøver å være en så god forelder som mulig - uten å miste tålmodigheten eller besinnelsen. Jeg slår dem aldri, og forteller at dem at en mann aldri skal legge ei hånd på en kvinne, sier Eminem, som vil gi dem alt han ikke hadde: kjærlighet og materielle goder.

I låta «Rain Man» framstiller han seg selv som ensporet, nærmest autistisk, for han mener at han stort sett bare kan én ting, nemlig lage hip hop.

Hat og kjærlighet

Eminem vokste opp hos mora, faren var vekk. Han takker henne for den vanskelige oppveksten, for den er som «bensin på bålet og holder sinnet ved like». Plata inneholder en kjærlighetserklæring til datteren («Mockingbird») og sterk kritikk av president Bush og Irak-krigen i «Mosh».

Forholdet til ekskona Kim er også komplisert. I låta «Puke» hater han henne, men i «Crazy In Love» beskriver han kjærlighet for henne.

-  Kim har vært inn og ut av fengsler. Å forklare dette for Hailie er det vanskeligste jeg har gjort. Jeg sier til henne at mamma er syk, men at hun blir bedre - og at mamma elsker henne.

Eminem vurderer også å legge opp som artist og konsentrere seg om å være bakmann og produsent. Etter så langt 50 millioner solgte plater burde pensjonen være sikret.

Økt oppmerksomhet

Universal Music beklager lekkasjen av U2- og Eminem-platene. Til tross for økt sikkerhet rundt det ferdige produktet lykkes det ikke plateselskaper å sikre seg 100 prosent.

-  Ulovlig og ødeleggende for oss og artistene. Om lekkasjene er styrt, har jeg ingen forutsetninger for å mene noe om. Dette forpurrer alle våre planer, og jeg tviler sterkt på det. Men når det først skjer, er den hyggelige biten at artistene får økt oppmerksomhet, sier markedsdirektør Morten Jensen i Universal Music.

Jensen tviler på at internettlekkasjer går utover platesalget. «Encore» er forhåndssolgt i nærmere 50 000 - rett under halvparten av hva som er målet i Norge.

-  U2s og Eminems fans er så dedikerte at de vil ha det endelige produktet, mener han.

VOKSEN NÅ: Eminem framstår som voksen og ansvarlig far i et intervju med Rolling Stone. Han setter regler og lager grenser for de to barna han har foreldreretten til. Og fremdeles hater han sin mor og ekskona Kim.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media