Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Platesuksess kan bli penge- helvete

Det er når suksessen kommer at det går til helvete. - Har man ikke styring på pengestrømmen da, kan man ende som døgnflue fordi man tryner økonomisk, sier Asbjørn Berg og Mette Møller. Advokatene har spesialisert seg på å hjelpe artister i økonomisk uføre. Men aller helst vil de hjelpe før ulykken er skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artister som gikk på trynet

Eksemplene er tallrike og tragiske. Du har lest om dem i pressen. En etter en har de gått over ende økonomisk. Musikere og artister har gått i tog til skifteretten. Noen gikk konkurs, andre ble reddet i siste liten. Historiene er såre, men de kunne vært solskinnshistorier, om bare...

- Om de hadde gjort leksene sine på forhånd. Det virker som om den hjernehalvdelen som styrer kreativiteten dominerer kraftig over den som styrer de praktiske anleggene, mener advokat Berg.

Flinke piker

Sammen med kollega Mette Møller har han reddet mange fortvilte kunstnere ut av knipa. Og advokatene har registrert et interessant faktum.

- Jenter er mye flinkere enn gutter til å holde orden på økonomien. De er grundigere av natur og hopper ikke fra store høyder før sikkerhetsnettet er spent ut. Av de svært mange artistene vi har ryddet opp for, er det ingen jenter. De sikrer seg på forhånd, fastslår Berg og Møller.

I overgangen mellom hobbymusiker og profesjonell artist kan mang en lovende karriere gå fløyten. Når man er vel etablert, går det stort sett brukbart.

Må ha hjelpere

- Hvis vi kunne bidra til at vi slipper å se flere suksessrike artister ligge igjen som slakt når støvet etter et platejippo har lagt seg, er vi meget godt fornøyde. Men det betinger nært samarbeid mellom artist, regnskapsfører, plateselskap, manager og advokat.

- Hva er deres beste råd til artister på randen av proffkarriere?

- At man sørger for å etablere et nett av hjelpere rundt seg til å håndtere økonomi og skatt. Dessuten bør man opprette et aksjeselskap til å håndtere større investeringer som turneer og liknende. Det er alfa og omega når det blir en viss størrelse over virksomheten. Men dette er tradisjonelt en bransje som ikke liker formaliteter, fastslår Berg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!