PlayStation 3 kommer i november

Detaljer om spillmaskinen avslørt i dag.

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse i Tokyo i dag kunne sjefen for Sony Computer Entertainment lette på sløret om deres kommende spillmaskin PlayStation 3.

På fjorårets spillmesse E3 i Los Angeles fortalte Sony at de siktet seg inn mot en lansering av maskinen denne våren - men nå er det klart at PlayStation 3 vil lanseres tidlig i november i år, melder IGN.

Lanseringen vil skje samtidig over hele verden, i motsetning til tidligere fryktet. Det betyr at europeiske spillere vil kunne glede seg over spillene samtidig som amerikanske og japanske spillere - men det betyr også at det garantert vil bli vanskelig å få tak i konsollen på grunn av ekstrem etterspørsel, noe vi også opplevde ved den verdensomspennende Xbox 360-lanseringen.

Sony vil slippe seks millioner maskiner allerede i 2006, og sender deretter en million maskiner ut på markedet per måned.

Linux på PS3

PlayStation 3 vil benytte seg av en harddisk på 60 gigabyte. Denne vil være fullt oppgraderbar, og tillater brukerne å lagre en lang rekke forskjellige mediafiler - som man kan få tilgang til via andre steder, som med andre servere. Kutaragi sa spill til PS3 vil utvikles med utgangspunkt i at brukerne har installert harddisken, som ifølge 1UP vil følge med maskinen når man kjøper den.

I tillegg vil PS3 støtte Linux-operativsystemet, noe som åpner for mange spennende muligheter.

Alle PS3-spillene vil leveres utelukkende på det nye diskformatet BluRay, noe Kutaragi mener vil demme opp for piratvirksomhet.

LETTER PÅ SLØRET: Ken Kutaragi, sjef for Sony Computer Entertainment, kunne i dag avsløre lanseringsdetaljer om PlayStation 3 - som kommer i november. Dette bildet er tatt i juli 2005. Foto: AP / Scanpix
LETTER PÅ SLØRET: Ken Kutaragi, sjef for Sony Computer Entertainment, kunne i dag avsløre lanseringsdetaljer om PlayStation 3 - som kommer i november. Dette bildet er tatt i juli 2005. Foto: AP / Scanpix Vis mer

Sony sikter seg også inn på å matche online-tjenesten til Microsoft. Brukere av PS3 vil kunne spille mot hverandre på enkelt vis, samt snakke sammen over nettet - noe som ikke er nytt. Det som imidlertid er spennende her er at det vil være mulig å laste ned små programmer og spill som kan lagres på harddisken, på lignende måte som den suksessfulle Live Arcade-tjenesten på Xbox 360.

Denne online-tjenesten vil være tilgjengelig gratis i en basisversjon, mens man må betale for den utvidete tjenesten.

PS1-spill til PSP

PlayStation 3 vil som tidligere kjent være fullstendig bakoverkompatibel med PS1- og PS2-spill. Disse vil få et grafisk løft når de spilles på PS3 - og vil kunne oppleves i ny prakt på HD-tver.

Kutaragi kunne også fortelle at det vil komme store nyheter til PlayStation Portable, blant annet i form av en slags e-distribusjon av spill, skriver IGN.

På denne måten vil PSP-brukere kunne kjøre (fullt lovlige) spill som er lagt inn på minnekortet. Blant disse spillene vil man finne en rekke titler fra den første PlayStation-maskinen - noe som betyr at spillbiblioteket til den bærbare spillmaskinen virkelig kan bli interessant.

GPS på PSP

Det vil komme en stor oppdatering til PlayStation Portable denne våren, med blant annet muligheten til å koble et EyeToy-kamera til PSPen, samt mulighet til å bruke maskinen som en GPS-navigator. GPS-funksjonen vil også brukes i spillene, blant annet i et golf-spill som kommer samtidig med GPS-oppdateringen. 

I oktober vil PSP-brukere kunne kommunisere med hverandre ved hjelp av lyd og video over nettverket. Dette er en av funksjonene til PSP-kameraet, men det vil også kunne brukes i spillsammenheng, slik vi er vant til på PlayStation 2.

I tillegg fortalte Kutaragi at nettleseren til PSP snart vil få en oppgradering, som vil støtte flash-innhold (i motsetning til hva som tidligere ble rapportert).

Sony vil fortsette å selge PlayStation 2 til dagens pris en god stund fremover, melder IGN. Det har vært ryktet om en prisreduksjon en stund, men Kutaragi sa på pressekonferansen at han ikke så noe vits i redusere prisen på noe som fortsatt er svært populært.

Dagens pressekonferanse omhandler bare nyheter om maskinvaren til Sony, og det ble derfor ikke avslørt noe særlig om spillene til PlayStation 3 - bortsett fra at de vil se mer levende ut, i en slags 4D, ifølge den evig-entusiastiske Kutaragi.

Det ble heller ikke sagt noe om hvor mye PlayStation 3 kommer til å koste.