PlayStation2 - en gutteting

LODALEN (Dagbladet.no): I morgen legges PlayStation2 ut for salg i Norge. Alle spillene er tilpasset gutter, men det vil importøren gjøre noe med.

Når butikkene åpner i morgen, blir det enorme køer av spillfreaker som vil sikre seg en kopi av PlayStation2. Men så godt som alle spillene som kommer, er tilpasset gutter, til tross for at de siste undersøkelsene viser at 30 prosent av alle som spiller PlayStation-spill er jenter. Egmont, som importerer PlayStation2 til Skandinavia, er klar over problemet, og sier de vil kapre kvinnene i framtida.

- PlayStation var mer rettet mot menn for fem år siden. Alle utviklerne var menn. Siden vi nå vet at kvinner også er interessert, vil vi begynne å lage spill for dem, sier danske Hans Ryberg, sjef for Egmont Interactive Norden.

- Kvinner er interessert i PlayStation, fordi det er svært enkelt å bruke maskinen.

Han sier de vil jobbe med å skaffe flere kvinnelige spillutviklere.

- De første kvinnespillene kommer i løpet av våren. Men husk at den nye generasjonen kvinner er like tøffe som menn. Kvinner vil også ha actionspill. Men det vil ta tid før vi greier å tilpasse oss kvinnene. Det tar et par år å utvikle et spill, sier Ryberg til Dagbladet.no.

Den nye kvinnerollen

Han mener at kvinner helst vil ha spill der det er en god og interesant handling.

- Se på Tombraider-spillene. Det viser den nye kvinnerollen.

Om det var for å trekke nye kvinner til PlayStation-verdenen Egmont hadde skaffet tre jenter i tettsittende gummitopper og trange bukser, som skulle rydde og skyte Smirnoff inn i munnen til deltakerne på lanseringsfesten, vites ikke. Jentene skulle etterlikne Lara Croft, hovedpersonen i TombRaider, og var dyktige til det.

Ventelister

Rundt 100 mennesker var møtt fram på lanseringsfesten av PS2 i Lodalen i kveld, og ble presentert for Egmonts storstilte skryteshow.

PS2 ble sluppet i USA 26. oktober. 500 000 maskiner var tilgjengelige. Det dekket kun en femtedel av etterspørselen. Siden det var så få tilgjengelige maskiner, ble mange PS2 lagt ut for salg på nettauksjoner. Der ble de solgt for opptil 2000 dollar. Utsalgsprisen fra butikkene var 299 dollar.

I utgangspunktet ville Sony at PlayStation2 skulle selges i Europa samtidig som lanseringen i USA. Men på grunn av mangelen på maskiner, ble maskinen holdt tilbake til 26. november. 500 000 maskiner er til salgs i Europa i morgen. 25 000 er for det skandinaviske markedet. Norge får rundt 8000 maskiner. Egmont, som er den norske importøren, greier likevel ikke å dekke en brøkdel av etterspørselen. Flere butikker har allerede lange ventelister, og det er forventet at innen klokka 12 i morgen er alle maskinene i Norge revet bort.

Internett

I løpet av første kvartal 2001, blir det lagt ut 100 forskjellige spill for salg. 250 spill er under utvikling. Før jul skal 33 spill være i butikkene.

De mest etterlengtede titlene er Time Splitters, Gran Turismo 3, FIFA 2001, Tekken Tag Tournament, Ridge Racer V og SSX. De tre sistnevnte kan du lese anmeldelser av i Dagbladet og på Dagbladet.no i morgen.

Du kan koble sammen opptil seks PS2, og spiller mot andre. I tillegg til å se europeiske DVD-filmer, fungerer den også på japanske filmer. PS2 kan også kobles opp til videokameraer og digitalkameraer, skriver, mikrofon, tastatur og mus. I 2001 kommer Sony med en harddisk til maskinen. Da kommer også grensesnittet som gjør det mulig å koble PS2 opp mot Internett.

Dyr fornøyelse

Sony har store planer for PS2 i framtida. Bortsett fra nettoppkobling, og bruk av harddisk, jobber de med å gi brukerne mulighet til å legge inn egne bilder og lyder i spillene. Det betyr at du kan sette inn bilde av sjefen eller læreren din i et kampsportspill. Det må vel bli en suksess? Slike spill er allerede på tegnebrettet, og vil bli lansert i løpet av et år.

Ved hjelp av nettet skal også PS2-eiere få muligheten til å spille mot hverandre. Du kan også hente ned nye brett og figurer til favorittspillene dine. Også selve maskinen kan oppgraderes over nettet.

Med PlayStation2 har Sony omdefinert målgruppen sin. Denne maskinen er myntet på voksne mennesker mellom 18 og 30 år. Det kan egentlig tolkes ut fra prisen, som er 4499. Men du må ha langt mer i lommeboka for å dra nytte av maskinen. Du trenger en ekstra styrespak til 359 kroner, et minnekort til 399 kroner. Resten av utstyret koster også flesk: RFU-adapter 249 kroner, AV adapter og kabel 209 kroner, multitap (for flere enn to spillere) 529, S-Video-kabel 279. Og du har ennå ikke begynt å kjøpe spill.