Plácido Domingo benekter hardnakket sextrakassering

Plácido Domingo hevder han alltid har oppført seg som en gentleman, men at gestene hans tolkes på en annen måte nå for tida.

Opera star Placido Domingo performs during a concert at the Elbphilharmonie in Hamburg on Wednesday, No. 27, 2019. (Christian Charisius/dpa via AP)
Opera star Placido Domingo performs during a concert at the Elbphilharmonie in Hamburg on Wednesday, No. 27, 2019. (Christian Charisius/dpa via AP) Vis mer
Publisert

Tidligere i år ble det kjent at en rekke kvinner hevder at den verdenskjente operasangeren Plácido Domingo har trakassert dem seksuelt.

Til å begynne med kom anklagene fra åtte sangere og en danser, men etter at saken ble kjent har den vokst.

- Sextrakassering

Ifølge nyhetsbyrået AP anklager over 20 kvinner som har jobbet med Domingo ham for seksuell trakassering eller upassende, seksuelt ladet oppførsel, inkludert uønskede berøringer og plutselig forsøk på å kysse dem.

Domingo skal også ha forsøkt å presse kvinner til seksuelle forhold ved å «henge med dem» og oppsøke dem på jobben.

Kvinner som avviste ham skal ved noen anledninger ha fått ødelagt karrieren.

Den første trakasseringssaken skal stamme fra slutten av 80-tallet. Domingo har benektet anklagene, og i et ferskt intervju med den spanske Nettavisen El Confidencial, er det alt annet enn en angrende synder som snakker ut.

Føler seg misforstått

Han sier at han aldri har oppført seg upassende. Ifølge ham er det naturlig for spanjoler å være «varme og kjærlige».

- Jeg har vært galant, men alltid innenfor gentlemanens grenser for respekt og sensitivitet. Galante gester ses annerledes på nå for tida, sier Domingo.

Han insisterer på at han aldri har oppført seg på den aggressive og vulgære måten som kvinnene påstår, og at han heller aldri har forfulgt dem.

Som følge av anklagene har operahus i USA avlyst operastjernas kommende opptredener, og han måtte også trekke seg fra sin stilling ved operaen i Los Angeles, der han hadde vært sjef siden 2003.

Han mener selv han har blitt behandlet dårlig.

- Disse anklagene får automatisk kredibilitet. Og jeg har følt meg forhåndsdømt, sier Domingo, som påpeker at han ikke har blitt siktet for noe.

Han hevder også at han aldri har misbrukt sin maktposisjon.

- Jeg har aldri lovet bort en rolle i bytte mot tjenester, sier Domingo.

- En skjørtejeger

Da anklagene ble kjent i september, sa en kilde til AP:

- At Domingo er en skjørtejeger, er en åpen hemmelighet i operaens verden.

En av anklagerne hevder at Domingo stakk hånda innunder skjørtet hennes. Tre andre sa at han «tvang seg på med våte kyss på leppene». Det skal ha finnet sted i et omkledningsrom. et hotellrom og under et lunsjmøte.

- En forretningslunsj er helt normalt, men når noen prøver å holde hånda din under en slik lunsj, er det noe underlig - eller å legge hånda på låret. Han berørte deg alltid på noen måte, og kysset deg alltid, sier en av kvinnene.

AP har også snakket med et 30-talls sangere, dansere, orkestermusikere, ansatte operaen og medlemmer i ulike ensembler.

De sier de har vært vitne til «upassende seksuell oppførsel» av Domingo - og at han forfulgte yngre kvinner uten at det har fått strafferettslige konsekvenser.

- Mareritt

Plácido Domingo er en av de aller mest kjente operasangerne i verden. Han har hatt rundt 150 roller, og framført mer enn 4000 konserter og forestillinger, mer enn noen annen operasanger i historien.

For øyeblikket har han ingen planlagte konserter i USA, da alle er avlyst i lys av anklagene, mens i Europa fortsetter han å stå på scenen.

- Jeg jobber, studerer, øver og framfører. Det har gitt meg roen jeg trenger for å møte dette marerittet, sier Domingo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer