Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pludreprosa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAKPROSA: Norsk sakprosa er for dårlig. Det er konklusjonen til Aslaug Nyrnes som leder Vurderingsutvalget for ny norsk sakprosa. Det er de som velger ut hvilke 50 utgivelser som skal tas med i innkjøpsordningen for faglitteratur. I sin dom over sakprosaåret var ikke Nyrnes nådig: Pludreprosa, intimitetstyranni, oppsop fra skrivebordsskuffen, turistbrosjyrer, kjapp journalisme, ujevn fagformidling, nedlatende pedagogisering og trauste registreringer, var noen av karakteristikkene hun kom med i årsmeldingen til Norsk kulturråd.

KANSKJE BØR IKKE alle som har en datamaskin gi ut bok, sier hun til Ny Tid denne uka, og kritiserer forlagene for å jobbe for dårlig med utgivelsene. I faglitteratursekken ligger alt fra reiseskildringer til sexmanualer, og det er klart at mange av utgivelsene bare er melkekuer for forlagene; Toppen Bechs «Herskapelige Norge» fra Kagge og biografien om Kjetil Andre Aamodt fra Aschehoug for eksempel.

DET ER HELT GREIT at den typen bøker er halvgjorte og slurvete, ingen forventer vel noe annet. Langt verre er det når politisk sakprosa utgis etter Norsk Ukeblad-standarder, slik som Martine Aurdals biografi om Siv Jensen. Det kommer altfor få gode politiske debattbøker fra norske forlag. Det er underlig, i ei tid da alle avisene satser stadig mer på debatt og kommentarstoff og tidsskriftene har et oppsving. Hvor er oppfinnsomheten til forlagene? Hvorfor lager ingen en fet pamflett-serie?

ER DET INGEN SOM vil skrive politisk sakprosa? Norske akademikere og intellektuelle klager jo stadig over hvor vanskelig det er å få komme med lengre resonnementer i offentligheten, og hvor fattig det norske debattklimaet er - hvorfor tar de så sjelden skjeen i egen hånd? Hvorfor sitter for eksempel hele kvinneforskningsmiljøet og akker seg over Hege Storhaug uten å delta i debatten med egne utgivelser? Hvorfor skriver ikke klimaforskerne et samlet angrep på norsk klimapolitikk? Etter kvalitetsreformen har de sikkert ikke tid... Men da får forlagene kjøpe dem fri, da.