Pludrer med alvor

Det var ingen champagnedrikkende diva som presenterte boka «Etterpå» på Continental i går. Vi møtte en samfunnsengasjert, ærlig og aldrende Wenche Foss.

- «Etterpå» er en annerledes bok om Wenche Foss. En bok om tanker og meninger om livet. Om hendelser og ting som har betydd mye, i eget liv og andres liv, forteller samarbeidsparter Sturle Scholz Nærø.

- Sturle har formulert ned alt pludderet jeg har kommet med, sier Wenche Foss:

- Jeg har ikke ordet i min makt, men pludderet. Ja, dere hører jo, jeg sitter bare her og pludrer.

Etter teppefall

- Det som gjør boka så annerledes, er at Wenche tør mer enn de fleste. Hun tør å reflektere over livet etter at teppet har falt og etter at pressen har gått hjem. Hun forteller om alderdom, lengsler og ensomhet, sier Nærø, tydelig imponert over 81-åringen.

«...Egentlig er vi ensomme, alle sammen - bestandig.» «...Jeg er bare meg, har bare meg.»

Det er ikke divaen Wenche Foss vi møter i boka, men oppriktige, ujålete 81 år gamle Wenche Foss.

Sminke i blinde

Sminke er teaterdronningens tips for å holde seg ung.

- Litt leppestift og rouge hjelper. Ja, for en kan jo bli helt fortvila av og til!
Jeg har tenkt litt på det der. Alle over 70 burde egentlig lære seg å sminke seg i blinde. Slik at en har litt sminke på når en ser seg i speilet om morgenen.

Et Guds barn

Wenche prater mye om alderdom, både under lanseringen av boka og i boka. Likevel mener hun det viktigste temaet i boka er om statskirkens holdninger til homofili.

- Jeg er et Guds barn. Jeg har en tro. Og vi må da alle forstå at homofile og lesbiske er født slik. Jeg tror ikke noen kan si noe annet etter å ha lest boka, avslutter Wenche, på snarvisitt fra prøver på Nationaltheatret.

TRAVEL DAME: Wenche Foss pludret seg gjennom pressekonferansen.