Pludrete Eidsvåg

Moden viseplate som gjentar seg sjøl musikalsk.

CD: Mens Bjørn Eidsvåg har solgt over 100 000 eksemplarer av samtlige plater siden 1976, stoppet lillesøster Vigdis’ debut på beskjedne 3300 solgte i 2003. Men kanskje vil det hjelpe på salget at storebror har skrevet – og synger på – en duett kalt nettopp «Suksess» (men s-en er stum, kjære dere!).

Kirkedebatt

Men «50-årspresangen» til lillesøster er neppe god nok til å matche Bjørns tidligere duettsuksesser. Og – mange av Vigdis’ egne tekster og observasjoner, låter som «Ikkje sova nå», «Livet e» og ikke minst «Reorientering», et innlegg i debatten om kirkas fordømmelse av homofile, er vel så gode.

Vigdis Eidsvåg skriver og synger om å være moden kvinne og farmor, om å være adoptert og om livet og kjærligheten. Hennes mørke stemme understreker melankolien, og Magnar Birkelands enkle og stemningsfulle tonefølge fungerer ofte fint. Stein Austruds myke piano- og orgelarbeid danner dessuten en fin rød tråd i visene. Men når det samme mønsteret følges nesten hele veien, og dessuten minner sterkt om bror Bjørns velprøvde modell, blir lydbildet forutsigbart og låtene litt vel pludrete.

Selvironisk

Tempoet skrus opp i «Bitte, bitte litt» og «Kampen mot fettet», men i stedet for å være et velkomment friskt pust, bryter sistnevnte samtidig med sitt selvironiske og kantete preg den avtalen hun har inngått med lytteren.