Plutselig ble en fengselsvakt kastet inn på cella til Moland og French. Han fikk grisejuling rett foran dem

- Ikke vant til å se den type vold, sier «Mordene i Kongo»-manusforfatter Nikolaj Frobenius.

FILMATISERES: Tjostolv Moland og Joshua Frenchs historie blir film i «Mordene i Kongo». Manusforfatter Nikolaj Frobenius har flere ganger møtt dem på cella, og forteller nå om intervjuene han hadde med Kongo-fangene. Foto: Espen Røst
FILMATISERES: Tjostolv Moland og Joshua Frenchs historie blir film i «Mordene i Kongo». Manusforfatter Nikolaj Frobenius har flere ganger møtt dem på cella, og forteller nå om intervjuene han hadde med Kongo-fangene. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagen etter at Joshua French var løslatt og sendt hjem til Norge den 17. mai, etter åtte år i kongolesisk fengsel, sprakk nyheten som hadde vært skjult for offentligheten:

At det kommer en spillefilm om Joshua French og Tjostolv Moland som har premiere allerede til neste år.

De to nordmennene ble involvert i en av det siste tiårets største norske nyhetssaker da de ble dømt til døden for henholdsvis drapsforsøk og drap, spionasje, ulovlig våpenbesittelse, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund i Kongo.

Arbeidet med filmen har hele tiden foregått i hemmelighet. Men «Mordene i Kongo»-manusforfatter Nikolaj Frobenius har ved flere anledninger møtt French og Moland på cella i Kongo.

- Jeg var egentlig ikke så opptatt av skyldspørsmålet, jeg var mer opptatt av å finne ut hvem disse menneskene er, sier han om samtalene med French og Moland i 2012 og 2013.

Munnkurv

Dette intervjuet gjorde Dagbladet med Frobenius i oktober i fjor. Men av hensyn til arbeidet med å få ut Joshua French, har det ikke tidligere blitt publisert.

Nå som French er hjemme i Norge, har flere medier omtalt spillefilmprosjektet der Aksel Hennie og Tobias Santelmann spiller hovedrollene som Joshua French og Tjostolv Moland. Regien er ved Marius Holst, og Friland Produksjon, som har stått bak suksesser som «Hodejegerne», trekker i trådene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer