Bokkommentar

Plutselig ble litteraturen samfunnsengasjert. Hva skjedde?

Fra meg til mening.

ENGASJERT: Klima og miljø har blitt et hett tema i samtidslitteraturen, blant annet i bøkene til Maja Lunde. Foto: Foto: Nina Hansen
ENGASJERT: Klima og miljø har blitt et hett tema i samtidslitteraturen, blant annet i bøkene til Maja Lunde. Foto: Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Olaug Nilssen har kalt den siste romanen sin for et debattinnlegg, og sendt den til helsepolitikerne med personlig hilsen. Maja Lunde «skriver for å overkomme maktesløsheten» og framtidsfrykten, og jubler over brev fra lesere som forteller at bøkene hennes gir dem lyst til å gjøre noe. Høstbøkene deres er to av årets sterkeste leseropplevelser for flere enn meg, og de er utvilsomt politisk litteratur.

Hva har skjedd? Det er jo ikke lenge siden vi diskuterte «engasjementet som forsvant» fra litteraturen (tittelen på en debatt på Litteraturfestivalen på Lillehammer i fjor). Vi har skrevet flerfoldige sider om den navlebeskuende samtidslitteraturen. Er den på retrett nå, til fordel for pamfletter i romanform?

Da NRKs bokanmelder Marta Norheim kom med en ny og oppdatert versjon av sin ti år gamle «Røff guide til samtidslitteraturen» i høst, viet hun et eget kapittel til bøker om klimakrisa. Herunder Maja Lundes forrige roman, «Bienes historie», som Norheim klassifiserer som «utprega tendenslitteratur». Det vil si litteratur som vil få deg til å agere. Det er «eit gnagande spørsmål som må stillast» til bøker av denne typen, mener Norheim: «Vil ikkje saka forringe litteraturen? Vil ikkje ønsket om å overtyde lesaren og få han over på si side gjere teksten overtydeleg, instrumentell og argumenterande?». Da Norheim anmeldte årets klimaroman fra Lunde, «Blå», mente hun dette var tilfellet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer