MYE ENERGI: Big Bang spiller konsert på Norwegian Wood festivalen i Oslo 2009. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
MYE ENERGI: Big Bang spiller konsert på Norwegian Wood festivalen i Oslo 2009. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- Plutselig blusset det flammer opp av mormors panser

Big Bangs bandbil tok fyr på vei til Norwegian Wood.

(Dagbladet): Denne uka arrangeres Norwegian Wood for 24. gang.

I år er det solgt nærmere 30 000 billetter, og Mark Knopfler, Ben Howard og Patti Smith er på programmet denne gangen.

Musikkfestivalen har i en årrekke booket store navn fra fjern og nær. Vi har snakket med flere aktører om sine minner og høydepunkt siden festivalstarten i 1992. 

- Bilen tok fyr - Vi hadde jo vårt offisielle gjennombrudd på Norwegian Wood i 1999, sier Øystein Greni, vokalist og gitarist i Big Bang. 

Da bandet hans ble spurt om spille på hovedscena på festivalen, var de egentlig oppløst. Det gode tilbudet kunne de ikke takke nei til, og endte opp med å signere platekontrakt med Warner på festivalområdet. 

Alt gikk ikke helt bra denne dagen likevel.

- På den tida fungerte mormors gamle Opel Corsa som bandbil, og midt på motorveien mellom Lillestrøm og Gardemoen hørte vi en skrekkelig lyd. Plutselig blusset det flammer opp av mormors panser!

Greni tok gitaren, løp og ventet på en eksplosjon som aldri kom. 

- Det er faktisk ikke så dramatisk som man ser det på film, konstaterer han.

Den siste konserten til Big Bang på Norwegian Wood i 2009 gikk heller ikke helt som planlagt. Bandet hadde planlagt et storslagent show med Sølvguttene som gjesteopptreden.

- Det gikk litt raskt på lydprøven, og på konserten var ikke Sølvguttene lyssatt. Verre enn det; de var innhyllet i røyk og ingen så dem, forteller Greni. 
  Blod, tårer og svette
Bookingansvarlig i Norwegian Wood Jørgen Roll har så mange minner fra festivalens lange fartstid at han må spørre hvor mange historier Dagbladet ønsker.

- Men det er særlig en ting jeg husker godt. I 2011 spilte Patti Smith en magisk konsert. Hun rev av strengene på gitaren sin én etter én og dedikerte strengene til kvinnerettigheter. Da hun rev av den siste strengen fossblødde hun, og sa at denne strengene var til Norwegian Wood. 

Etter den seansen kjøpte produksjonssjefen i Norwegian Wood Terje Haakonsen gitaren, og oppbevarer den på et alter, avslører Roll.

- Men jeg vil ikke si hvor den er!

Patti Smith spiller også under årets festival, og det er ventet stort oppmøte fredag kveld.

Most pekefinger Også Geir Zahl fra Kaizers Orchestra har måttet blø for festivalen. Den første store konserten bandet spilte var på scenen Underwood i 2000. 

- Jeg var intenst nervøs og hadde rimelig høye skuldre, sier Zahl til Dagbladet.

Da bandet startet med åpningslåta «Bastard» kom Zahl i skade for å slå venstre pekefinger mellom et brekkjern og et oljefat. De som har vært på konserter med Kaizers Orchestra vet at bandmedlemmene slår på oljefatene med all kraft. 

- Denne gangen kom fingeren mellom brekkjernet og oljefatet. Pekefingeren var helt most og blødde fælt, sier han. 

MANGE GODE MINNER: Jørgen Roll husker godt da Patti Smith spilte på Norwegian Wood. I kveld spiller hun igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MANGE GODE MINNER: Jørgen Roll husker godt da Patti Smith spilte på Norwegian Wood. I kveld spiller hun igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

For en gitarist er en most pekefinger en uting, og på konserten på Palace Grill dagen etter, var Zahl lite fornøyd. Likevel er det denne konserten han husker som det beste Norwegian Wood-minnet. 

- Da vi spilte på Norwegian Wood hadde nesten ingen hørt om oss, og dette var vår store mulighet, forteller Zahl.

Det var ikke så mange som møtte opp, men bandets gamle venn Terje Winterstø Røthing stod i publikum. Han ble så imponert at han ble en del av bandet seks måneder senere. 

- Så lenge man vet at det er én person i publikum som man kan relatere til, er det ikke så viktig om man spiller for ett menneske eller 1000, sier Zahl. 

- Veldig mye bra - De tre beste konsertene jeg har sett på Norwegian Wood er nok Neil Young, Tom Petty og System of a Down, forteller Zahl videre.

Også Jørgen Roll syntes Neil Young-konserten var spesielt god.

- Da Neil Young endelig kom til Norwegian Wood bestemte han seg for å bytte ut det planlagte settet sitt. Han begynte med en timeslang seanse med kassegitar og gikk over til rockebandet etterpå, forteller Roll.

- At artister tilpasser musikkvalget til festivalen i siste minutt synes jeg er fint.

Alt går ikke like bra, og Roll husker godt da Daniel Kvammen skadet seg da han arbeidet som frivillig. 

- Heldigvis gikk det bra, og fredag spiller Kvammen for fulle hus, sier Roll.
 
-En kjærlighetskraft Roll trekker også fram festivalens første år som spesielt minneverdig. Da spilte Johnny Cash, og med seg hadde han sin store kjærlighet June Carter. 

- De var utrolig skjønne mennesker, og var nesten som en kjærlighetskraft, sier Roll.

Da June Carter døde i 2003, fulgte Johnny Cash bare måneder etterpå. Det overrasker ikke Roll som tror kjærligheten mellom ekteparet var for stor til at Cash ville leve videre uten henne.  

FULL FEST: Kaizers Orchestra spilte konsert i DNB Arena 2013. Foto: Tommy Ellingsen
FULL FEST: Kaizers Orchestra spilte konsert i DNB Arena 2013. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer