FANTASYDRONNING ANNO 2016: Lille speil på veggen der, hvem er tøffest i landet her? Foto: HBO NORDIC
FANTASYDRONNING ANNO 2016: Lille speil på veggen der, hvem er tøffest i landet her? Foto: HBO NORDICVis mer

Plutselig jubler feministene for «Game of Thrones»

SPOILER! Var det hit vi skulle hele tida?

Kommentar

Er du en av dem som har avskrevet «Game of Thrones» som kvinnefiendtlig og nektet å følge med, all hypen til tross? Da er det på tide at du gjør en ny vurdering.

Etter fem sesonger med kontroverser og kjeft for spekulative nakenscener og kvinnevoldsromantikk, har den sjette sesongen av fantasyserien høstet jubel i mange feministkanaler.

Til og med nettstedet Marysue.com, som droppet all omtale av serien etter en omdiskutert voldtektsscene i fjor, har avblåst boikotten.

NB: Ikke les videre dersom du ennå ikke har sett hele sjette sesong. Spoilere fra bøkene til George RR Martin blir det også.

Plutselig fosser damene fram på alle områder. Ikke bare virker det sannsynlig at vi ender opp med en kvinne på jerntronen til slutt, trolig vil også alle hennes sterkeste utfordrere være av samme kjønn. I scene etter scene har vi sett hardtslående kvinner beseire svakere menn. Ingen voldtekter, derimot en strålende dialogscene der Sansa forteller Lillefinger hva overgrepene hun var gjennom i forrige sesong har gjort med henne.

Nakenscener har det også vært få av, og den mest eksplisitte var det en mann som sto for («Jeg har vorter på pikken!»).

Nå spør flere seg: Har serieskaperne endelig lyttet til kritikerne og benyttet sjansen til å gjøre serien mer feministisk, nå som tv-serien har passert bøkene og de er delvis fri fra det litterære forelegget til George R.R. Martin?

Tja. Når det gjelder nakenhet og brutalitet som staffasje, kan det godt være tilfellet. Men jeg tror også at fortellingen har vært på vei hit hele tida. Jeg ser på de aller verste scenene som ufattelig klønete tv-adaptasjoner, da de har vært annerledes beskrevet i bøkene.

Det er de store linjene som plasserer kvinnene i front nå.

Daenerys er på vei over havet med en kjempehær, endelig klar til å ta Jerntronen tilbake. På den sitter Cersei, som har konspirert seg dit gjennom hele serien.

ALLIERTE: Dragedronningen Daenerys og Yara Greyjoy, som vil bli dronning på Jernøyene. Foto: HBO NORDIC
ALLIERTE: Dragedronningen Daenerys og Yara Greyjoy, som vil bli dronning på Jernøyene. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Daenerys’ viktigste allierte er også kvinner: Ellaria Sand, som nylig har begått statskupp («aldri mer skal en svak mann herske over Dorne») og verdens tøffeste bestemor, Olenna Tyrell. Samt Yara Greyjoy, aspirerende dronning av Jernøyene, og høyaktuell kandidat til rollen som Daenerys’ nye kjærlighetsinteresse («Jeg er åpen for alt»).

I nord har Jon Snow blitt konge, og mange regner ham som seriens egentlige hovedperson. Men han har ikke akkurat imponert i lederrollen de siste sesongene. Ved siden av ham sitter Sansa og lurer på om hun burde vært sjef isteden.

Og den som skaffet Jon kongetittelen, ved å holde tidenes kamptale, var den ti år gamle ladyen Lyanna Mormont.

De kvinnelige karakterene er helt sentrale spillere i kampen om jerntronen. Flere av dem heier vi på nettopp fordi de har opplevd så mye tøft. Men blant dem finnes både skurker og helter og noe midt imellom, og flere av heltene våre kan fort ende opp som det motsatte. De er sammensatte karakterer, som kjemper seg fram i et patriarkalsk samfunn.

I sesongens siste episode fikk vi også en påminnelse om det, i scenen der Sam og Gilly ankommer kjempebiblioteket i Oldtown. Han blir ønsket velkommen inn, mens hun får et surt «Kvinner og barn ingen adgang». Scenen kjentes ironisk, som om det skulle gå an å utestenge kvinner fra kunnskapens høyborg, når de er i ferd med å ta alle maktposisjonene i samfunnet for øvrig.

Kanskje blir det Gilly som gjør den største oppdagelsen i biblioteket til slutt. Det ville passet George R.R. Martins prosjekt perfekt: Hele serien, som fantasysjangeren for øvrig, handler om at du ikke må undervurdere folk. Den som samfunnet har plassert nederst på rangstigen, viser seg ofte å ha overraskende egenskaper.

Enten det er små barn, lausunger, kortvokste, funksjonshemmede, slaver og prostituerte – eller kvinner.

Les også:

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.