Marie Madeleine Larsen:

Plutselig satt Krister ansikt til ansikt med den kjente norske svindleren: - Jeg var pissnervøs

Journalisten Krister Moltzen fulgte etter Marie Madeleine Larsen i mange måneder. Så endte det med konfrontasjon. 

11 ÅR SIDEN: Marie Madeleine Larsen - alias Maria Kristoffersen - på Bygdøy sommeren 2005. Foto: Privat
11 ÅR SIDEN: Marie Madeleine Larsen - alias Maria Kristoffersen - på Bygdøy sommeren 2005. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg var «pissnervøs», men helt klar for å konfrontere henne. Fra det øyeblikket vi startet å lage podkasten, lå det i tankene at jeg mest sannsynlig ville møte på henne en dag, sier Krister Moltzen til Dagbladet.

VAR NERVØS: Danske Krister Moltzen, dokumentarist i Third Ear. Foto: Privat
VAR NERVØS: Danske Krister Moltzen, dokumentarist i Third Ear. Foto: Privat Vis mer

Dokumentaristen Moltzen har vært på manges lepper de siste månedene.

Grunnen er arbeidet som reporter i den kritikerroste danske Politiken- og Third Ear-podkasten «Kvinden med den tunge kuffert».

Podkasten foregår i «realtime», og tar for seg den norske kvinnen Marie Madeleine Larsen (59), som tidligere er dømt for en lang rekke bedragerier i Norge og Sverige. Moltzen følger sporene hennes og tar opp «jakten» gjennom Danmark.

Første avsnitt starter med mystiske hendelser på forfatterherberget Ørslevkloster, hvor Marie Madeleine Larsen bodde i en periode.

På bussen

Etter hvert, mens podkasten ruller og går, strømmer det inn tips, som til slutt ender opp med at Moltzen konfronterer Larsen på en buss i København med skjult mikrofon.

- Hvordan skal jeg få henne til å snakke, var noe av det første jeg tenkte på. Jeg ville se henne jobbe, og til slutt forsøker hun å svindle meg på bussen. Hun fortalte meg at hun var lege og manglet penger til transport, sier Moltzen.

PÅGREPET: Her blir Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord i 2012.  Larsen er nå hovedpersonen i en truecrime-podkast fra danske Politiken og produksjonsselskapet Third Ear. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto
PÅGREPET: Her blir Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord i 2012.  Larsen er nå hovedpersonen i en truecrime-podkast fra danske Politiken og produksjonsselskapet Third Ear. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto Vis mer

Trodde hun dukket opp

Moltzen beskriver dyktigheten hennes, han var selv nesten overbevist om at hun var lege, men han forteller også om usikkerheten han slet med. Hvor lenge skulle han vente med å fortelle Larsen at han visste hvem hun var?

- Til slutt sto vi ved bussområdet på Kastrup flyplass, og det var ingen andre der. Det var en merkelig situasjon, og hun begynte å skjønne at noe var litt «off».

Idet han erkjenner overfor Larsen at han er journalist, skal noe ha endret seg hos henne, mener Moltzen.

- Da går hun fra å «være lege» til og gi glimt av seg selv, svindleren. Hun går i forsvarsposisjon. Så skifter hun en gang til, og setter i gang et nytt spill.

De to avtaler å møtes for intervju på neste dag, og Larsen gir Moltzen et telefonnummer og en adresse.

- Hun var ikke der, selv om jeg var sikker på at hun ville møte opp. Jeg har selvfølgelig tenkt over at jeg kunne ha gjort mer for å sørge for å få det interjvuet, men det er ikke sikkert det hadde ledet til noe særlig. Jeg tror hun ville nektet for alt, og da er man like langt, sier podkastskaperen.

Dømt en rekke ganger

Larsen må møte i dansk rett 1. juni i år, tiltalt for bedrageri mot nettopp Ørslevkloster, ifølge senioranklager ved seksjon for allmenne saker hos politiet i Midt-og Vestjylland.

Ørslevkloster bekrefter overfor Dagbladet at de, sammen med en rekke andre, har anmeldt Larsen i Danmark. I 2012 fikk hun sin åttende dom for lignende forhold i Norge.

Larsen ble da funnet skyldig i samtlige 21 tiltalepunkt: 18 grove bedragerier, ett forsøk på grovt bedrageri, ett tilfelle av plagsom opptreden og ett tilfelle av ærekrenkelse.

I 2007 fikk hun tre års fengsel for blant annet falsk anmeldelse, 14 grove bedragerier, to forsøk på utpressing, tre tilfeller av ærekrenkelser og fire tilfeller av hensynløs opptreden.

Politimann

Hun har også sonet flere ganger i Sverige. I 2002 ble hun dømt i Lund tingrett og Svea hovedrett, for 26 tilfeller av blant annet bedrageri, utpressing, trusler og trakassering i Sverige.

Den erfarne politimannen Frode Anmarkrud i Vestfold politidistrikt - som etterforsket Larsen i 2005 - beskrev henne slik i Dagbladet i 2012:

«I løpet av mine 30 år i politiet har jeg sjelden møtt en så manipulerende og veltalende person. Hun spiller enten på rollen som hjelper eller lidende offer, og treffer mange på direkten. Da jeg avhørte henne første gang, brukte hun en tone som om vi var gamle venner. Jeg måtte minne henne om hvorfor hun var innbrakt.»

Tilbake til fortiden

Peter Daatland, tidligere NRK-journalist og grunnlegger av radiodokumentarkollektivet Frekvens, har hjulpet Moltzen med å dukke ned i historien til Marie Madeleine Larsen her hjemme i Norge.

Daatland og Moltzen dro blant annet til Raufoss, hvor Marie Madeleine Larsen, eller Inger Marie Nerby, som er hennes fødenavn, vokste opp.

- Vi ville finne ut hvilket menneske denne personen er, sier han til Dagbladet.

SJELDENT BILDE: Under rettssaken i Oslo tingrett i 2012 framsto Marie Madeleine Larsen med identisk utseende - med tillegg av briller - som på dette privatbildet fra november 2011. Foto: Privat
SJELDENT BILDE: Under rettssaken i Oslo tingrett i 2012 framsto Marie Madeleine Larsen med identisk utseende - med tillegg av briller - som på dette privatbildet fra november 2011. Foto: Privat Vis mer

Marie Madeleine Larsen var i 2012 representert ved advokatfirmaet Økland, som opplyser til Dagbladet at de ikke lenger representerer henne.

Tiltalt i Danmark

Det er advokat Simon Hauch fra advokatfirmaet Advodan Lyngby som har anmodet om å bli oppført som Larsens forsvarer, ifølge dansk politi.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Larsen.

Hennes forsvarer, Simon Hauch, sier overfor Dagbladet, etter gjentatte henvendelser over flere uker, at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer