- Plutselig svingte veien, det gjorde ikke jeg

Skademeldinger fra forsikringsbransjen har blitt humorbok.

(Dagbladet): Jon Berge, informasjonssjef i If skadeforsikring har samlet inn de beste gullkornene fra saksbehandlerne i forsikringsbransjen. Resultatet er boka «Jeg prøvde så godt jeg kunne å avvikle en kollisjon - norske skademeldinger i utvalg». Dagbladet publiserer her ti av de beste historiene (se bildeserie over), samt et par av dem som ikke kom med.

- Ett tema som går igjen i de fleste eksemplene er «ansvarsfraskrivelse». Ingen er så interessert i å ta en koseprat med forsikringsselskapet, forteller Berge til Dagbladet.

Berge sikter til skademeldingene som blir sendt inn når folk, for eksempel, har kjørt på en parkert bil og laget en bulk.

Moralsk brist - Det er faktisk så mange som 80 prosent som stikker av uten å melde fra i den kategorien der, sier Berge. Folk er stort sett ærlige, men akkurat der er det nok en liten moralsk brist i befolkningen, mener informasjonsdirektøren.

Kostnadene for en liten bulk er 10 000 kroner, så det blir dyrt for den som opplever at den andre bare stikker av. Heldigvis er det mange ærlige. En kvinne meldte inn at hun hadde kjørt på en bil, men var fortvilet fordi hun ikke kunne finne bilen og føreren igjen for å ordne opp for seg.

- Hun skulle ha hengt i glass og ramme på Rådhuset, mener Berge.

Anonymisert Berge sier arbeidet med å samle inn gullkornene begynte med at flere gode historier sirkulerte internt i bransjen. Det var slik ideen til boka kom. Historiene ble samlet inn direkte fra skadebehandlerne selv, og har blitt anonymisert i størst mulig grad.

Mange kjenner seg nok igjen, i en opphetet situasjon så skjer det plutselig. Berge kommer med et eksempel som han synes var ganske frekt:

- En mann hadde vært litt klønete og kjørt på en fin bil mens han skulle parkere. Han hang en lapp på ruta hvor det sto en beskjed til bileieren om at denne, den dyre bilen tatt i betraktning, hadde nok penger til å betale for reparasjonen selv.

Traff kona ved et uhell En kvinnelig kollega av Berge hadde en overraskende vri på sin historie fra skademeldinger. En mann hadde kjørt på en kvinne bakfra, og de måtte gå i forhandlinger om forsikringsoppgjøret. De fant etter hvert ut av det med hverandre så godt, at de endte med å gifte seg. Mannen i historien sier nå til folk at han «traff kona ved et uhell».

SKADEMELDINGER: Fra boka «Jeg prøvde så godt jeg kunne å avverge en kollisjon - skademeldinger i utvalg». Gjengitt med tillatelse fra Spartacus Forlag og Jon Berge. Illustrasjoner og omslag er ved Anette Mehl Landmark.
SKADEMELDINGER: Fra boka «Jeg prøvde så godt jeg kunne å avverge en kollisjon - skademeldinger i utvalg». Gjengitt med tillatelse fra Spartacus Forlag og Jon Berge. Illustrasjoner og omslag er ved Anette Mehl Landmark. Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram