Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Podcasterne Alix og Lulu vil inn i hodet ditt

Fengslende vitenskapsdokumentar om de usynlige kreftene som påvirker oss.

NY PODCAST: Alix Spiegel (t.v) og Lulu Miller står bak «Invisibilia», en podcast om de usynlige kreftene som styrer menneskelivet. For podcastkjennere: En slags krysning av «Radiolab» og «This American Life». Foto: NPR
NY PODCAST: Alix Spiegel (t.v) og Lulu Miller står bak «Invisibilia», en podcast om de usynlige kreftene som styrer menneskelivet. For podcastkjennere: En slags krysning av «Radiolab» og «This American Life». Foto: NPR Vis mer

(RETT PÅ NETT): Det er noe beroligende, og samtidig meget stimulerende, ved å lytte til en podcast med en times radiodokumentar fortalt av noen verdens flinkeste dokumentarskapere. De  sterkest lysende stjernene i det amerikanske podcastuniverset, om vi ser bort fra nykommeren «Serial», er to gamle travere som gjør dette bedre enn kanskje noen andre: «This American Life» og «Radiolab».

Den første byr jevnlig på noe av det aller beste som lages av radiodokumentar i verden, den andre har tatt populærvitenskapelig historiefortelling til et helt nytt nivå med lydedesign, dramataurgi og humor. Vi skal nok komme tilbake både til Ira Glass og hans amerikanske historier, og Jad Abumrads og Robert Krulwich' skjeve vitenskapsunivers, i denne spalten.

Men først: Over til en rykende fersk podcast som kan sies å by på en slags kombinasjon av mye av det beste fra de to.

«Invisibilia» lages av tidligere «This American Life»-produsent Alix Spiegel og tidligere «Radiolab»-reporter Lulu Miller. De er vitenskapsmedarbeidere i NPR (National Public Radio), en organisasjon som leverer syndikalisert innhold til et stort antall ikke-kommersielle amerikanske radiostasjoner. NPR er vel det nærmeste vi kommer NRK Radio i Norge, bare mer berømte fordi de snakker engelsk, og kanskje er enda litt flinkere.

«Invisibilia» er latin for alt usynlig, og handler om de usynlige kreftene som styrer menneskelig atferd - ideer, holdninger, antagelser, følelser og forventninger.

Jeg ble oppmerksom på podcasten da programleder Ira Glass med generøs nepotisme slapp kollegene Spiegel og Miller til i siste episode av «This American Life», med fortellingen om «Batman». Daniel Kish er blind, men navigerer verden som en seende ved hjelp av en egenutviklet  versjon av flaggermusenes ekkolokasjon - derav det litt tåpelige klengenavnet. Han klikker med tungen og «ser» lydbilder av omgivelsene. Kish mener måten han fikk lov til å utforske omgivelsene på uten begrensninger som blindt barn gjorde ham til den han er - og at mange blindes største handicap er at samfunnet lærer dem opp til å fokusere på alt de ikke kan gjøre.

Det skal litt til for å matche Glass i fortellerteknikk, og Abumrad & co. i bruk av musikk og lyddesign. Spiegel og Miller er dyktige, men foreløpig ikke helt på nivå med de aller beste som historiefortellere og radiostemmer. Men innholdet fengsler.

I den første ordinære epoisoden av «Invisibilia» handlet det blant annet om sammenhengen mellom tvangstanker og våre dypeste følelser. Den kan, for eksempel, sikkert gjerne høres som et slags apropos til Knausgårds utsagn om at «alle menn som møter en kvinne tenker på hvordan det ville være å ligge med henne».

Ukas episode handler om hva som ville skje om man fjernet frykten fra menneskesinnet. En gruppe forskere mener det moderne mennesket ikke lenger trenger frykt for å navigere i samfunnet - en påstand det kanskje vil være litt tungt å forsvare i akkurat disse dager.

Du kan høre «Invisibilia» på podcastens webside, eller abonnere i iTunes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling