Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Poesi tar av på nett: - En motvekt til det polerte i sosiale medier

Flere tar i bruk digitale kanaler for å dele dikt på nyskapende måter. Men ikke alle liker trenden.

POESISUKSESS: KK-redaktør Ellen Wisløff har opplevd overraskende stor suksess med boka basert på Instagram-kontoen «Ren Poesi». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
POESISUKSESS: KK-redaktør Ellen Wisløff har opplevd overraskende stor suksess med boka basert på Instagram-kontoen «Ren Poesi». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er så mange som deler sitater i sosiale medier, og derfor fikk jeg ideen om å dele dikt jeg liker. Jeg trodde ikke at det skulle slå sånn an, sier Ellen Wisløff til Dagbladet.

Hun har studert litteraturvitenskap og jobber i dag som redaktør i magasinet KK, men har det siste året fått mye oppmerksomhet for sin bok «Ren Poesi».

Motvekt til skryt i sosiale medier Prosjektet startet med Instagram-kontoen med samme navn, som var ment som et relativt spontant prosjekt viet hennes favorittdikt. Nå har kontoen over 49 000 følgere, og Wisløff har samlet de mest populære diktene i boka «Ren Poesi». Diktboka ble på rekordtid en ren suksess, og klatret blant annet opp på lista over julas bestselgende norske bøker.

Selv om suksessen kom overraskende, har hun en idé om hvorfor prosjektet slo an.

- Man kan finne noe nakent sårbart og ekte i poesien, jeg tenker det er en fin motvekt til en del annet i sosiale medier som framstår så polert, sier Ellen Wisløff.

Twitter-dikt Wisløff er ikke alene om å få suksess med lyrikk på nett.

- Det har vært en trend de siste åra at poesi blir publisert i tidsskrifter og nettidsskrifter, sier Dagbladets litteraturanmelder Fredrik Wandrup.

Han trekker fram at tradisjonelle diktsamlinger ofte sliter med å få oppmerksomhet i et stadig voksende bokmarked.

>!mobilefriendly>

- Diktsamlinger har mistet sin betydning i land som Frankrike, Engeland og USA. Men lyrikken lar seg ikke stanse, den finner andre former, sier Wandrup.

Årets program på Litteraturfestivalen på Lillehammer har flere unge amerikanske poeter på plakaten. Blant dem amerikanske Ariana Reines som de siste fem åra rukket å bli et poesipioner-fenomen i USA.

De korte Twitter-diktene har blitt plukket opp av kjendiser som Girls-stjerna Lena Dunham, og deretter blitt spredd til tusener.
Reines hjemmeside har en sterk visuell profil, der kunst og lyrikk blir presentert i en original blanding. På nettsteder som poets.org kan du høre henne blant annet lese opp sitt dikt «A Yellow Leaf» med mørk, rusten røst. Hun starter sakte og hviskende, før hun uttaler ordene raskere og raskere, og bygger opp mot avslutningen.

- Mange av de nye, unge lyrikerne opererer innenfor mange sjangre og jobber i skjæringsfeltet mellom lyrikk og kunst, sier Fredrik Wandrup.

Direkte kontakt De nye digitale plattformene gjør at dikt nå deles på helt nye måter. Men også etablerte lyrikere tar nå i bruk nettet som publiseringsplattform.

- Å legge dikt ut på nett, gjør at jeg får en direkte kontakt med leserne mine. Det er nytt, og jeg trives med det. Jeg kan legge ut et nyskrevet dikt og få hundre lesere i løpet av en dag, noe som er spesielt i og med at jeg jo har et behov for å meddele meg, og et relativt normalt behov for tilbakemeldinger og anerkjennelse, sier Helge Torvund til Dagbladet.

64-åringen deler daglig dikt på Facebook og Twitter. I diktkammeret.no er han diktlæreren som gir tilbakemeldinger til dem som skriver inn, og er med å kåre månedens poet. Finalediktene publiseres i Dagbladet.

- Jeg har hatt et livslangt engasjement når det gjelder formidling av poesi, både min egen og andres. Det var grunnen til at jeg begynte å legge ut diktene mine på sosiale medier, sier mannen som i flere år også var lyrikkanmelder i Dagbladet, samtidig som han jobbet som psykolog. Nå driver han med poesi på heltid.

På sosiale medier får han mest positive tilbakemeldinger og likes. Leserne skriver at diktene hans er til hjelp. Selv er han opptatt av å formidle glede og gode opplevelser.

Lyrikk på nett Men ikke alle poeter hyller trenden.

DELER EGNE DIKT: Lyriker og diktlærer, Helge Torvund, deler daglig egne dikt i sosiale medier. Foto: Privat
DELER EGNE DIKT: Lyriker og diktlærer, Helge Torvund, deler daglig egne dikt i sosiale medier. Foto: Privat Vis mer

- Det finnes folk som deler bra ting, men jeg har sett mye dårlig poesi på nett, sier lyriker, romanforfatter og kunstnerisk ansvarlig for Forfatterstudiet ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Rune Christiansen til Dagbladet.

Han har skrevet ni diktsamlinger og mener at de beste diktene fortsatt er å finne mellom stive permer. Mye av diktningen, spesielt på Facebook, blir for lik annet støy som deles i det mye brukte sosiale mediet, mener han.

- På Facebook finner man mye dårlig diktning og en poesi som er langt unna den nyskapende. Det deles mye som ligger i skjæringspunktet mellom private hjerte-smerte erfaringer og dagsaktuelle kommentarer til politikken. Diktene likner veldig på andre kommentarer på Facebook, og blir som en del av kommentatorfeltet,  sier Christensen og fortsetter:

- Det er helt åpenbart at det finnes masse flott poesi på nett. Det er helt fantastisk at man med noen tastetrykk på Google kan finne fram i verdenslitteraturen. Slik får nettet en funksjon bibliotekene tidligere har hatt. Men det virker ofte som om ytringsbehovet i sosiale medier, er det samme, det å omtale en akutt følelse. Poesiens dilemma er at det lille formatet, på godt og vondt, er raskt å levere.

Lyrikken finner nye veier Torvund erkjenner at han tar lettere på det å publisere et dikt på nett enn når det skal ut i bokform.

- Det er og en måte å bruke nett på, men mest av alt handler det om at det er interaktivt og levende. Jeg ser at dikt kan sette i gang følelser hos folk, og de gir raske tilbakemeldinger. Diktet har en funksjon, sier han til Dagbladet.

Ny bok til høsten Suksessen til Ellen Wisløff viser at folk vil lese dikt i sosiale medier. Hun følger selv flere lyrikere eller samlekontoer som deler poesi på nett, og forteller at hun selv får henvendelser fra folk som spør om hun kan dele deres dikt på sin instagram-konto.

Til høsten gir hun ut andre bok basert på kontoen.

- For meg gir poesi ro, innsikt og en gjenkjennelse, og det gjør det visst for mange, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!