Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Poesikort fra bygd og by

Når sendte du et lite postkort sist?

FULL RO: Fotograf Virre Dahl er om ti dager ute med ei fotobok som tar bygd og by på alvor - og litt skjemt.
FULL RO: Fotograf Virre Dahl er om ti dager ute med ei fotobok som tar bygd og by på alvor - og litt skjemt. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Crappy postcards» er en egen sjanger det er blitt utgitt bøker om både i Storbritannia og USA, og det er også fullt mulig å samle postkort fra Norge som vil framkalle gode minner, kleine smil og som viser campingplasser, severdigheter, byer, folk, natur og tettsteder av varierende kvalitet.

Alle vi som nærmer oss en returadresse har et langstrakt forhold til postkortenes øyeblikk av historier der vi ønsket å formidle opplevelse hjem til familie og venner. Mitt første postkort ble ganske sikkert sendt fra Brighton sommeren 1973 der tre uker ble tilbrakt på NIS-språkskole. Kortets framside viser en collage av Brightons severdigheter og baksidens håndskrift er litt bedre enn fryktet, kontra dagens digitale.

Kortet ble forresten tatt vare på av mine foreldre, og når jeg en og annen gang leser det, er det skrevet i en saklig tone om hva som er bra med sørkysten, om de nye vennene og om familien jeg bodde hos i Edburton Avenue 44, før kortet avsluttes med hils alle og en setning om reisesjekkene som brant i lommene etter LP-skiver og tøffe T-skjorter.

Postkortets historie i Norge er lang, det eldste julekortet stammer visstnok fra 1883, men alt dette og mer enn som så, kan leses om i Ivar Ulvestads bøker, «Norske postkort kulturhistorie og samleobjekter» fra 2005.

Samme forfatter har også utgitt «Postkortenes historie i Norge (1988) og «Holmenkollen på postkort» i 1991. Noen av oss sender fortsatt et og annet postkort, men denne tradisjonen lider under av at vi med smarte telefoner er så dumme i hodet at vi publiserer alt vi opplever fortløpende på sosiale medier - også kalt samtidens iphoniske narkotikum.

Men, en som i slutten av oktober kommer med ei høyst severdig fotografibok, med gode rom av langsomhet og som også sneier innom postkortenes iboende sjarm og sjanger, er frilansfotograf Virre Dahl. Virre har en solid fartstid innenfor kamerafaget, han har reist land og strand rundt i Norge og avfotografert postoljenasjonen slik den i øyeblikkene er og var - dette i hverdagens underfundighet og vemod til en og annen fest med ski, brøytekanter, bikkjer og staver.

Dahl utgis på Press forlag og et opplag på 4000. Boka er trykt i Italia med sober papirkvalitet. Forordet nedtegnet av Thomas Hylland Eriksen som blant annet skriver:

«Dahls bilder leker med postkortsjangeren, men punkterer den med realisme og et merkbart snev av humor. Her finnes idylliske norske skildringer av snø, fjell og skog, men ett sted blir idyllen brutt av autovernet i stål, som liksom tilfeldig, men naturlig finner sin plass nederst i hjørnet»

Dahls velkomponerte snapshotbok, som heter «Her», inneholder også tekster av poeten Jon Hjørnevik og selveste Per Sivle (1857 - 1904). Dikt og bilder gir oss lesere en nødvendige ettertenksomhet på vei til neste twittermelding - de 140 tegn som sjelden blir så vasse som Sivles «Varulv» med linjene:

Men led det til Midnat,

da stak han paa Dør

i Varulv-Ham

og paa Varulv-Klør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!