Poesiministeren blir 75

Lyriker. Arkivar. Refser. Pytt. Beat. Vold. 75 år straks. Gjendikters!

VOLD OG VIRUD:  Oslo by 1981, poet med mer, Jan Erik Vold, sammen med gitaristen, den norske bluesnestor, Kåre Virud. Til helga blir poeten 75 år. Det skal feires både her, og litt der.  Foto: Tom Martinsen
VOLD OG VIRUD: Oslo by 1981, poet med mer, Jan Erik Vold, sammen med gitaristen, den norske bluesnestor, Kåre Virud. Til helga blir poeten 75 år. Det skal feires både her, og litt der. Foto: Tom MartinsenVis mer
Kommentar

Amtrak er jernbaneselskapet som startet opp i 1971, som i dag kjører innom 500 byer og tettsteder i 46 av de amerikanske stater.

Amtrak er poesi på skinner hvis du lever i den verden at tog er blues da, vel å merke.

I disse dager hadde det også vært stor stas å være en av de 24 utvalgte - 12 kvinner og 12 menn - romanforfattere, poeter, humorister, journalister og frilansskribenter som er plukket ut til å være «Amtrak in residency».

Av 16 000 søknader ble altså 24 invitert om bord med tilgang til egen kupe, mat, drikke og tekniske hjelpemidler, og med fritt valg av ruter over hele USA, mot at Amtrak fritt får bruke det som skrives under togturene.

Fytte rakker?n. Og, her kommer Jan Erik Vold inn, mannen som lørdag førstkommende runder 75 år og som fortsatt er skyggelandets poesiminister. Nei, forsvarslyrisk lotte. Nei, generalsekretær for Bislett, Kollen, nedlagte bad, byens ve og uvel, stemmen for de indre og ytre anliggende av urettferdighet mot barn som sendes ut, stålis og snøfall med en definert og genuin beat i den fullstappede kofferten.

I anledning Vold goes 75 burde ikke NSB kjenne sin besøkelsestid og stille ei «kongevogn med alle rettigheter» til disposisjon?

Ei Vold-vogn der jubilanten inviterer med seg musikere og skribenter som kjøres land og strand rundt - på nedlagte lokalspor & i utlandet også - som kanskje kan bli den definitive boka og trippelalbumet med bokstaver på sviller, togets gamle rytme er som kjent alfabetets bokstav nummer 33.

Men, hvis ikke NSB skjønner, så Sporveien i det minste da.

Blåtrikken med en egen Vold-avgang, en gang per uke i ei vogn fra 1969, det året poeten kom ut med Briskeby blues sammen med Jan Garbarek. Vel, dette blir ikke helt Amtrak Amerika, men pytt, pytt blues. Pytt, pytt blues for Vold, avgang sønnavind side, alltid i rute for en poetisk forsinkelse eller to i retning kykelip.

Og, for egen del ønsker jeg meg en presang fra Vold, ja så frekk er det mulig å være, og det er at han blir en reisende jukeboks med sine beste dikt, usponset av kultur - og korpsminister Wildensky, på turne under tittelen «Siste Tale til Loffen, baby». På alle bibliotek, Mor Noreg rundt.

Mens vi venter på dette kan det opplyses om at det nå kommer en unik samleboks, ta VARE, 6 CD-er med kutt fra alle albumene Vold har medvirket på.

ta Vare inneholder også en 100-siders illustrert booklet med tekster om alle albumene og et intervju med Vold utført av Vinduets redaktør Kaja Schjerven Mollerin.

Vold-haiku

Byens gjenglemte ansikt.

Vold avler Jan Erik.

Siste blåtrikk på en

sirkel av straks gratulasjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.