Poesivert gjenglemt på Hamar

Mye kan skje på Litteraturtoget.

(Dagbladet, Oslo S - Lillehammer:) I seks år har Dagbladets Tom Stalsberg ønsket diktere og passasjerer velkommen ombord, slik at festivalfølelsen kan varmes opp på togturen langs Mjøsa. 

Klokka 09:34 på perrongen. Stig ombord. Det er kaffekrus og panna cotta med solbær til alle.  Litteraturtoget er et samarbeid mellom NSB og Dagbladet. 

Poeter som leser  I dag er det poetisk tog-opplesning ved Terje Dragseth og Maria Tryti Vennerød, og vips så er man på festival.

LESER PÅ TOGET I DAG: Avgang 09:34 fra Oslo Sentralstasjon. Maria Tryti Vennerød leser dikt. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
oct@dagbladet.no
LESER PÅ TOGET I DAG: Avgang 09:34 fra Oslo Sentralstasjon. Maria Tryti Vennerød leser dikt. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet oct@dagbladet.no Vis mer

I går foregikk togturen i solskinn og bedagelig, poetisk stemning.

- På vegne av Norsk Litteraturfestival, Norges Statsbaner og Norges Kongelige Dagblad, ønsker jeg velkommen for sjette år på rad, sa poesivert Stalsberg, i samme vogn som i dag, og skjenket kaffe.

LESER OGSÅ: Terje Dragseth leser dikt på Litteraturtoget. Foto:Steinar Buholm / Dagbladet.
LESER OGSÅ: Terje Dragseth leser dikt på Litteraturtoget. Foto:Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Hans Petter Blad leste fra sin nye diktsamling «Museum» som har utgangspunkt i krigen i Irak i 2003, og startet med diktet «Avskjed» og plutselig var vi i Midtøsten .

Monica Aasprong leste fra sin diktsamling «Sirkelsalme» mens Mjøsa var like vakker som før.

Skandalen på Hamar Alle var enige om at det var en fin togtur. En liten forsinkelse ved Mjøsa på grunn av sporskifte, gikk fint.

LESTE FINT I GÅR: Forfatter Hans Petter Blad. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
LESTE FINT I GÅR: Forfatter Hans Petter Blad. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

Men plutselig: Hvor ble det av poesiverten? Stalsberg var sporet av og forsvunnet?

I spalten «På kornet» i Dagbladet i dag, kommer forklaringen:

LESTE OGSÅ VELDIG FINT: Monica Aasprong.
LESTE OGSÅ VELDIG FINT: Monica Aasprong. Vis mer

«Men, så skjedde det. På Hamar stasjon. Denne poetiske konduktør gikk ut av toget for å trekke filterluft ettersom NSB alltid står noen minutter i Hedmarks perle av en by, men hva? Hva skjedde? Dørene lukkes. NSB skal ta igjen forsinket tid og på plattformen står en gråtass, vinkende til poeter, etterlønn, overtid og forfremmelse. En skam. En skandale. Ny avgang i dag, samme tid, samme sted. Ingen går av i Rolf Jacobsens hjemby.» 


SKANDALEN: Dagbladets Tom Stalsberg ble frakjørt og hensatt på Hamar stasjon og Litteraturtoget måtte fortsette uten sin vert. Her sammen med Lars Saabye Christensen som verken var med toget eller var delaktig i skandalen. Foto: Andes Grønneberg
SKANDALEN: Dagbladets Tom Stalsberg ble frakjørt og hensatt på Hamar stasjon og Litteraturtoget måtte fortsette uten sin vert. Her sammen med Lars Saabye Christensen som verken var med toget eller var delaktig i skandalen. Foto: Andes Grønneberg Vis mer