Poet og miljøpolitiker med bok om Kurdistans historie

Wandrups utvalgte: Gnistrende aktuelt fra Jan Bojer Vindheim.

POET OG FORFATTER: Jan Bojer Vindheim ble først kjent som poet. I mange år har han vært politisk aktiv i Miljøpartiet de grønne. Foto:  NTB/Scanpix
POET OG FORFATTER: Jan Bojer Vindheim ble først kjent som poet. I mange år har han vært politisk aktiv i Miljøpartiet de grønne. Foto:  NTB/ScanpixVis mer

BOK: Poeten, anarkisten, miljøpolitikeren, Bob Dylan-gjendikteren og forfatteren Jan Bojer Vindheim (70) er stadig aktiv. I disse dager kommer han med boka «Kurdistan stiger fram», en grundig historisk gjennomgang av det kurdiske folkets tragiske historie. 40 millioner mennesker, med landet sitt, Kurdistan, fordelt på områder i Tyrkia, Iran, Irak og Syria. De er midt oppi de mest dramatiske krigshandlingene i dagens verden.

Vindheim har vært opptatt av kurdernes sak i snart 30 år og har besøkt flere av områdene deres. Boka er gnistrende aktuell og gir et omfattende og detaljert bakteppe til hendelser i nyhetene, der kurderne bare er nevnt i forbifarten. En viktig bok, om et folk som har vært undertrykt og neglisjert av alle de landene som dekker det som burde vært en egen stat.

Jan Bojer Vindheim er kjent fra 1960- og 1970-tallet som poet med samlinger som «Radio lys» (1970) og «Fiskene kommer» (1972). Han var aktiv blant anarkistene i Hjelms gate i Oslo og flyttet deretter til Karlsøy i Troms hvor han utga det flotte magasinet Vannbæreren.

Siden 1978 har han bodd i Trondheim og vært aktiv innen Miljøpartiet de grønne. Bøkene «Inn i hampen» (2000) og «Historiens hemmeligheter - myter, magi og mystikk fra Atlantis til Harry Potter» (2005) er verdt et studium. Han har oversatt seks tekster av Bob Dylan, blant dem «Frihetsklokker» og «Ei ny tid er i emning».