Poeten Noel Cobb er død

Ble utvist fra Norge midt på 1960-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den amerikanske poeten Noel Cobb døde fredag i sitt hjem i Kent, England, 76 år gammel, etter noen tids sykdom.

Cobb kom fra Michigan til Norge i 1959. Han var aktiv i det litterære miljøet rundt Profil-kretsen i Oslo, sammen med unge forfattere som Jan Erik Vold, Dag Solstad, Einar Økland og Espen Haabardsholm.

Cobb utga flere diktsamlinger, blant dem «Delfi og andre dikt», «Shiva ler» og «Kosmosis». Han utdannet seg til psykolog ved Universitetet i Oslo, og tok eksamen i 1966. Han giftet seg med en norsk kvinne og fikk en datter.

Fradømt oppholdsretten
I 1965 havnet han i nyhetsbildet av andre grunner enn de kunstneriske. Han ble tiltalt for å ha røykt marijuhana og idømt 500 kroner i bot, forutsatt at han forlot landet. Cobb innrømmet å ha røykt cannabis ved flere anledninger, men var ikke villig til å oppgi navnet på folk han hadde vært sammen med. Det ble brukt mot ham at han ikke samarbeidet med politiet på dette punktet.

137 medlemmer av den norske forfatterforeningen protesterte mot denne særegne «utvisningen», den første i sitt slag i Norge. Saken ble to ganger tatt opp i Stortinget, før justisminister Elisabeth Schweigaard Selmer fra Høyre fastslo at Cobb måtte ut, etter at han hadde fullført sin eksamen.

Fredfylt og klok
De gangene jeg møtte Cobb, opplevde jeg ham som en klok, mild og alt annet enn konfliktskapende person. Men han hadde hele livet et anstrengt forhold til måten han var blitt behandlet på av norske myndigheter.

Fra Norge dro han i 1966 til London, der han jobbet med den kjente psykologen Ronald Laing på hans klinikk. Han skrev romanen «Huset» (1970) bygd på sine erfaringer derfra. I 1971 kom «Dikt i utvalg» i serien Pax Lyrikk.

Cobb reiste omkring i Asia i flere år og studerte blant annet tibetansk buddhisme. Han har utgitt flere diktsamlinger i England. Han opptrådte i Norge ved flere anledninger, blant annet under Festspillene i Bergen i 2002 og på festivalen Ett Årsverk på Stabekk 2006. Et uutgitt, selvbiografisk romanmanus om Norge på 1960-tallet, «Poetry and Destiny», er oversatt til norsk av Mona Lange og er under vurdering til utgivelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer