Poeten Noel Cobb er død

Ble utvist fra Norge midt på 1960-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske poeten Noel Cobb døde fredag i sitt hjem i Kent, England, 76 år gammel, etter noen tids sykdom.

Cobb kom fra Michigan til Norge i 1959. Han var aktiv i det litterære miljøet rundt Profil-kretsen i Oslo, sammen med unge forfattere som Jan Erik Vold, Dag Solstad, Einar Økland og Espen Haabardsholm.

Cobb utga flere diktsamlinger, blant dem «Delfi og andre dikt», «Shiva ler» og «Kosmosis». Han utdannet seg til psykolog ved Universitetet i Oslo, og tok eksamen i 1966. Han giftet seg med en norsk kvinne og fikk en datter.

Fradømt oppholdsretten I 1965 havnet han i nyhetsbildet av andre grunner enn de kunstneriske. Han ble tiltalt for å ha røykt marijuhana og idømt 500 kroner i bot, forutsatt at han forlot landet. Cobb innrømmet å ha røykt cannabis ved flere anledninger, men var ikke villig til å oppgi navnet på folk han hadde vært sammen med. Det ble brukt mot ham at han ikke samarbeidet med politiet på dette punktet.

137 medlemmer av den norske forfatterforeningen protesterte mot denne særegne «utvisningen», den første i sitt slag i Norge. Saken ble to ganger tatt opp i Stortinget, før justisminister Elisabeth Schweigaard Selmer fra Høyre fastslo at Cobb måtte ut, etter at han hadde fullført sin eksamen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.