Poeten som bokleser

Kloke refleksjoner fra svenskenes største lyriker.

BOK: I nordiskavdelingen i Norlis Bokhandel er denne boka blitt en hit: «Kritiker i BLM» av Gunnar Ekelöf -   svenskenes store lyriker. Boka er en samling av de bokanmeldelsene Ekelöf skrev i Bonniers Litterære Magasin fra 1934 til 1962.

Ei tjukk bok; der betydelige diktere omtales side om side med forfattere som for lengst er slukt av historien -   f.eks. den norske Synnøve Christensen, som anmeldes under tittelen «Oslo-bohem» Hun het egentlig Mai Lindegård og vant flere nordiske romanpriser, og for Ekelöf er hun en forfatter «allvarligt att rekna med».

Her omtales hun side om side med Joseph Conrad, Knut Hamsun, Albert Camus og William Faulkner -   og Ekelöf har skarpsindige ting å si om de fleste. Her finner vi også noe så interessant som Ekelöfs omtale av Erik Lindegrens «Mannen utan väg» (1942), i Ekelöfs eget kjølvann en frontfigur i svensk modernisme.

Ekelöfs over 200 anmeldelser er forbilledlige i den forstand at bøkene brukes til å drøfte et tema. De peker utover det enkelte verk som omtales. Derfor blir dette ei lesebok til å bli klokere av -   enten man selv leser, skriver eller anmelder bøker.

KRITIKER: Gunnar Ekelöf leste stort og smått.