Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Poetens siste sang

Henning Kramer Dahl (1962 - 2017).

VERDT Å LESE: Henning Kramer Dahl, her fra 2003,  er borte. Verdt å lese, både hans egne dikt, gjendiktninger og oversettelser. Poetisk fred over minnet. Foto: NTB Scanpix.
VERDT Å LESE: Henning Kramer Dahl, her fra 2003,  er borte. Verdt å lese, både hans egne dikt, gjendiktninger og oversettelser. Poetisk fred over minnet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Meninger

«Poetens siste sang», er det siste diktet på side 96 i Henning Kramer Dahls poetiske debut, «Barfrost» fra 1983. Kramer Dahl ble født i 1962 og døde brått og uventet 7. mars. Jeg kjente ikke Kramer Dahl, men har lest ham og visker: Det burde også du gjøre.

I hylla står fem av hans utgivelser, «Barfrost», «Dansestykke for legeme og stillhet» (1984), «Et annet rom Et annet hjerte» (1987), «Hvite lam» (1989) og «Hundehymner; benhuspoesi (Dekomposisjoner) (2000). Kramer Dahl var ingen lettvintlyriker.

Han søkte mot alvoret, inn i de store og tunge spørsmål av tvil, tro, søken og filosofi. Han ble nok av noen sett på som rent ut gammelmodig, men jeg leste ham og fant ro og til tider god inspirasjon, han hadde i særklasse sine egen stemme, en skolert poet med klassisk rytme, ja, en sentrallyriker.

Noe å strekke bokstavene etter, men det ble selvsagt med de spede forsøkene. Samtidig, det er nok av tøv og tant i vår hverdag, så vi trenger mer og mer også de skrivende mennesker som våger og har mot nok til å sitte i skyggesalongene og lavmælt sender ut hardtslående diagnoser fra det største biblioteket, en gjendikter og oversetter også.

Eller som det står om forfatteren i utgivelsen «Hvite lam»: «Boken er en utlevering av tilværelsens «hvite lam», de selvrettferdige og falske opprørere som sier, mener og gjør det som til enhver tid anses som «det riktige». De som lar sine kapper vendes av tidsåndens bris; som hyllet Mao i går og er Grand Prix-verter i dag. Spesielt hard skyts rettes mot moteriktige forfattere og journalister».

Dagbladets Diktspalte vil trykke et utvalg av Kramer Dahls dikt. Takker for det poetiske følget med noen strofer fra «Poetens siste sang»: Nettopp i denne timen mister ordene sin kraft

de gamle trylleformularene

som spredte farver på himmelen

og fikk grøden til å springe

frem på markene

mellom de skjeve skurene

og kirkespiret

vertshuset med sang og skrål

virker ikke lenger -----------

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media