Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Poetisk katalog

En katalog fra et antikvariat er selvsagt utgitt for å selge bøker. Men enkelte ganger kombineres dette forretningsmessige motivet med en omsorg for trykksakene som minner om en gartners kjærlighet til sine rosebusker. «Katalog 417 Lyrikk» fra J.W. Cappelens antikvariat, utarbeidet av butikkens medarbeider Per Otto Løvstad, er et slikt produkt.

1810 DIKTSAMLINGER

er katalogisert, registrert og omtalt med en omhyggelighet de bare kan vente seg fra et menneske med blikk for det hver enkelt bok representerer:

Individuelt særpreg, spor av bruk, utgivelseshistorie og utseende; fra betegnelsen «nærmest perfekt eksemplar» og diverse former for dedikasjoner til registrering av flekker, bretter, hull, sprekker i ryggen, store og små rifter, skraper, navnetrekk eller andre skriverier i boka, notater fra tidligere lesere, eventuelt vareomslag eller ikke vareomslag, stempel fra forlegger, falmet preg -   alt dette som trekker prisen en opp eller ned.

EN SLIK KATALOG

kan med andre ord leses som ei bok om bøker. Katalogforfatteren har også tatt med biografiske opplysninger, nøyaktig kildebelagt, og iblant sitater fra diktene. Slik røper den ellers sirlige registrator også sin litterære begeistring. Og prisene? Det er nok ikke å ta for hardt i å si at de i mange tilfeller markerer nye nivåer. Det betyr ikke at bøkene blir billigere, men at de er justert opp i forhold til enkelte poeters økende status eller kultstatus. Hva som avgjør slike prisøkninger er på mange måter mystisk, men avgjøres til sjuende og sist av etterspørselen. Hvor mye er de mest hungrige samlerne villige til å betale?

I PAKT MED LYRIKKENS

vesen er katalogen også utstyrt som en gåte. Forsiden presenterer en rekke løsrevne sitater uten kildeangivelse. For eksempel «Der, sa de,/er møtestedet» eller «Et øieblikks duft av fioler slog op fra/den skumrende jord» eller «No reiser kvelden seg i vesterbrun». I alt 14 mer eller mindre vanskelige ordgåter. Dikt blir skrevet av seere, ikke byråkrater. Dikt blir skapt av folk som ikke er redde for å ta i. De skriver linjer som: «Alt, alt har jeg sett!»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media