Poetisk mål på overtid

Vi skriver 1968. På Eidsvoll registrerer Tom Stalsberg (10) at Manchester United 29. mai vinner Europacupen 4- 1 over Benfica. En fotballpoet er født, selv om han ennå ikke vet det selv. Diktene kommer ikke før 30 år seinere. Men da kommer de.

- Begeistringen for Manchester United er min måte å være 68-er på, forklarer Stalsberg, som 27. juli debuterer som lyriker med samlingen «Lyriske feilpasningar frå ein raud djevel», oversatt til nynorsk av Ragnar Hovland og utgitt på Det Norske Samlaget.

- Jeg synes det er stilig å kunne hevde allerede ved utgivelsen at boka er oversatt, sier Stalsberg.

Boka handler om Manchester United sett gjennom hodet på en gammel toppscorer fra fjerde divisjon i Norge, nærmere bestemt Stalsberg i Eidsvold Idrætsforening midt på 1970-tallet. Samlingen lanseres mens Manchester United er i Norge under Norway Cup for å spille en veldedighetskamp mot Vålerenga.

- Jeg skal til Frankrike og har billett til to av VM-kampene til Norge. Men for meg blir dette bare en slags oppvarming foran Manchester United-kampen.

- Hvordan ble Manchester United fotballfavoritt på Eidsvoll i 1968?

- Dette var før tippekampenes tid. Vi fikk inn enkelte kampreferater fra BBC på radioen. Det var jo ren stuntpoesi. Dessuten var Morgenbladet sterkt på engelsk fotball. Den lokale kjøpmannen holdt Morgenbladet, og vi fikk klippe ut bilder og omtaler fra avisene etter at han var ferdig med dem. De fineste bildene kledde vi med kontaktpapir som vi rappa på skolen. Det fantes jo engelske fotballblader som Shoot og Goal, men da måtte vi sykle en mil til nærmeste Narvesen-kiosk. Toppen var når vi fant fargebilder av George Best i et eller annet ukeblad.

- Spilte dere fotball selv?

- Gjett om. Vi var tre stykker som spilte, og kjørte full liga på Jeskerud stadion. Vi tre var alle lagene. Vi var først ett lag et visst antall pasninger, så snudde vi på banen og var det andre laget. Manchester United vant de fleste kampene.

- Er diktsamlingen en slags reprisesending?

- Jeg har hatt stor glede av scrapbøkene mine. Det var jo tross alt min glansperiode. Fotballen tillot meg å være både lagspiller og stjerne på samme tid.

- Diktene henviser også til rock'n'roll?

- Interessen for England kom med Beatles. Vi var Paul og John og George med badmintonracketer og luntetråd. Ringo måtte nøye seg med vedkasse. Både fotball og rock gir muligheten for å utagere litt. Du kan være George Best eller Frank Zappa. Vi var ikke bare gode i lufta, men også på luftgitar. Vi hørte på Bjørge Lillelien, som var en ræpper 20 år før tida. Til og med Øyvind Johnsen ble poet i mine ører, når han refererte tippekamper. Når du bor på et lite sted som Eidsvoll, er det godt å la drømmene få overtaket og vinne 4- 1.

- Både rock og fotball handler om frihet, akkurat som Eidsvoll?

- På Eidsvoll spiller vi verken 4-4-2 eller 4-2-4, men 1-8-1-4.

- Dommeren holder seg til Grunnloven?

- Dommeren på Eidsvoll dømmer utelukkende frispark.

- Litteraturkritikerne derimot dømmer straffe fort vekk?

- Det er greit. Som poet stiller jeg på reservebenken. Hvor mange poeter fins det i verden? 15000? 150000? Jeg vet ikke, mens hvis det hadde eksistert en verdensranking à la den FIFA lager for fotballen, ville jeg trolig havnet blant de siste 500. Men med muligheter for opprykk.

TOM STALSBERG, for anledningen som spiss ved baren på The Sports Bar, har livsvarig diagnose på Manchester United. Hvis temperaturen stiger ytterligere, må han legges inn på Old Trafford.