Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Poetiske perler

Genuin musikalsk fortolkning av stor poesi.

CD: Akkompagnert av banjo, munnharpe, mandolin og kontrabass åpner Camilla Granlien denne flotte plata. Teksten hun synger heter «Ei naki grein» og er skrevet av lyrikeren Olav Aukrust (1883-1929); en vakker naturvisjon av en kjærlighetssang, framført lyst og lett som en vokal tusjtegning – uten snev av pompøs resitering, slik dikt også risikerer å bli når de benyttes av sangere:

Ei naki grein med blodraud bær

og ei som bladrik blømer,

på kvar sin måte fagre er

for den som kjærleg dømer.

Rett videre til «Jarnnetter», skrevet av melankolikeren Tor Jonsson (1916-1951), Aukrusts lyriske og kulturelle motstykke, like varsomt og varmt behandlet av sangeren:

Jarnnetters sorg i verda

har aldri dag.

Min elskhug har berre mitt eige

einslege hjarteslag.

Jonsson er rikest representert på de 12 låtene, som også inneholder et par tekster med folkelig opprinnelse. Flere artister har de siste åra kreativt bidratt til en form for crossover mellom folkemusikk og andre musikkformer, fra Gåte til Valkyrien Allstars. Granlien er fra Hamar og har sitt utspring i Ringerike Spelmannslag. To år på rad har hun vunnet pris for vokal på Landskappleiken, og valg av diktere speiler interessen for tradisjoner fra Gudbrandsdalen.

Camilla Granlien Band presenterer en form for naken og strengeklimprende blandingsmusikk, der nesten usynlige sidelys både fra blues og country gjemmer seg mellom de norske folketonene i melodiene som Granlien har komponert. Stemmen og tekstene er klare og tydelige i hennes ydmyke framføring, ikke minst når hun synger uten komp. Arrangementene er diskrete, men særpregete, for eksempel i den stemningstunge og sjelekvalte «I Mellarskogen», av Olav Aukrust. Her gir et enkelt strengekomp og et elektronisk bakteppe effektivt uttrykk for den mørke stemningen i diktet.

Denne kortfattete plata, litt over 35 minutter lang, bugner over av et innhold gjemt i et utsøkt less-is-more-uttrykk. Unn deg et møte med dette klare, melankolske og sitrende møtet mellom poesi og inspirert musikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media