Pokerens metode

I sommer kårer Dagbladet Norges beste kriminalroman gjennom tidene. Arthur Omres «Flukten» er nummer fem.

NUMMER FEM: Arthur Omre har skrevet den femte beste krimromanen i Norge, mener Dagbladets jury. Her er han avbildet med med sin bok "Utvalgte noveller" i 1962.
Foto: NTB / Scanpix
NUMMER FEM: Arthur Omre har skrevet den femte beste krimromanen i Norge, mener Dagbladets jury. Her er han avbildet med med sin bok "Utvalgte noveller" i 1962. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den kommende forfatteren satt i varetektsarrest i Møllergata 19 som antatt hovedmann i den bilende banden. Den besto ellers av K. Grønn og Texas, røvernes maskot var den 23 år gamle Ingrid Grøterud, datter av den beryktede Ådalsmorderen. Hele banden satt i varetekt, men ingen tilsto og politifullmektig Brinkmann gikk fra celle til celle og lovte og truet.

DA KOM Arthur Antonisen med en bønn til sin fangevokter: «Skaff meg flere skrivehefter. Fan, her er så trist», noterte han 14. januar 1934 utenpå en kladdebok.

På håndskriftsamlingen i Nasjonalbiblioteket fins det 16 hefter, sannsynligvis har det vært flere, med en fortelling om Erik Osen. I heftene skapte han fiktive personer på papiret, mens han tidligere hadde skapt fiktive personer i virkeligheten og operert under navnene Arthur Juel, Arthur Gran og Arthur Svendsen, en gang hadde gitt seg ut for å være kvinne.

Antonisen sprakk, tok dom i forhørsrett, fikk ett år og tre måneder i Akershus Landsfengsel og søkte om løslatelse på prøve. Fengselsstyret lot psykiater Kasa vurdere søknaden og han fant at den seinere suksessforfatteren hadde utviklet seg til en profesjonell forbrytertype som kunne bli farlig for rettsordenen nettopp fordi han hadde et så pent og tillitvekkende vesen som ikke lett innbød til mistanke. Fengselsstyret hadde tenkt å innvilge søknaden, etter psykiaterens uttalelse omgjorde det sin beslutning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer