Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmregissør Roman Polanski

Polanski blir ikke utlevert

Polsk Høyesterett sier nei til å utlevere den 83 år gamle filmregissøren Roman Polanski til USA, der han er dømt for overgrep mot en mindreårig.

I RETTEN: Filmregissør Roman Polanski under en høring i Krakow i februar 2015. Foto: Reuters
I RETTEN: Filmregissør Roman Polanski under en høring i Krakow i februar 2015. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen fra Polsk Høyesterett falt i dag.

Polanski ble født i Frankrike av jødiske foreldre, og familien flyttet til Krakow i Polen før andre verdenskrig. Under krigen ble de sendt i tysk konsentrasjonsleir, og moren kom aldri tilbake.

Utsatt for Manson

Polanski flyttet etter hvert til USA der han gjorde stor suksess som regissør av filmer som «Rosemary's Baby», «Chinatown» og «The Pianist».

Han var gift med skuespillerinnen Sharon Tate, som var gravid med parets barn da hun og fire andre ble drept av Charles Mansons tilhengere i Polanskis hjem i Los Angeles i 1969.

Polanski bor nå i Frankrike med sin tredje kone, den franske skuespilleren Emmanuelle Seigner, men besøker ofte Polen.

Ikke tilbake til USA

Polens statsminister Jaroslaw Kaczynski har lovet å utlevere Polanski til USA, men en polsk domstol slo i en kjennelse i 2015 fast at han ikke kunne utleveres. Dette ble anket, men polsk Høyesterett opprettholdt tirsdag kjennelsen.

Polanski har ikke besøkt USA siden han rømte landet i 1978. Han rømte før straffeutmålingen i saken der han erkjente å ha hatt sex med en 13 år gammel jente under en fest hjemme hos Hollywood-stjernen Jack Nicholson.

Frankrike, der Polanski nå bor, utleverer av prinsipp ikke egne statsborgere.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!