BRYTER STILLHETEN: Roman Polanski ble arrestert for sju måneder siden, og snart blir hans skjebne avgjort av sveitsiske myndigheter. Foto: EPA/JENS KALAENE
BRYTER STILLHETEN: Roman Polanski ble arrestert for sju måneder siden, og snart blir hans skjebne avgjort av sveitsiske myndigheter. Foto: EPA/JENS KALAENEVis mer

Polanski snakker ut om overgrepssaken

Stjerneregissøren mener han blir brukt i et valgkampspill, og at dommeren i USA vil servere ham på et «sølvfat til media».

||| Roman Polanski har nektet å uttale seg helt siden han ble arrestert for sju måneder siden på flyplassen i Zürich, med krav om utlevering til USA.

Nå bryter han tausheten, i form av et lengre brev lagt ut på nettsida til en av hans mest trofaste allierte - den franske intellektuelle Bernard Henry-Levy. Brevet har tittelen «I can remain silent no longer», og hvert avsnitt begynner med den samme setningen.

Les hele brevet her.

- Ber om å bli behandlet rettferdig
«Jeg har hatt min andel av oppturer og nedturer, som de fleste andre, og jeg ber dere ikke om å synes synd på mitt lodd her i livet. Jeg ber bare om å bli behandlet rettferdig, som alle andre», skriver han i innledningen til det som er et hardt angrep på amerikanske justismyndigheter.

Polanski ble i 1977 dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på en 13-år gammel jente. Regissøren hevder i brevet at dommeren i saken bare idømte ham en straff på 90 dager, men at den samme dommeren seinere ombestemte seg og ville idømme ham lenger straff - noe som førte til at Polanski rømte landet.

Årsaken er ifølge regissøren at dommeren den gang ville ha medieoppmerksomhet fordi han da var midt i opptakten til en valgkamp.

Offer for valgkampspill
Nå mener Polanski at han igjen er blitt utsatt for det samme. Dommeren som har bedt om utleveringen fra Sveits, Steve Cooley, er også midt i en valgkamp. Han kjemper om å bli statsadvokat i California, og Polanski skriver at dommeren trenger medieoppmerksomhet og derfor ønsker å servere ham «på et fat til media».

Ifølge nyhetsbyrået AP ønsker ikke Cooley eller justismyndighetene i Los Angeles å kommentere saken før sveitsiske myndigheter har bestemt seg for om Polanski skal utleveres.

Regissøren betalte 4,5 millioner dollar i kausjon for å slippe ut av fengsel i Sveits, og sitter nå i husarrest i sin luksushytte i Gstaad i påvente av at myndighetene i landet skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra USA.

Polanski skriver i brevet som er offentliggjort at han har belånt leiligheten sin for å få råd til kausjonen.

Den Oscar-vinnende regissøren kom opprinnelig til Sveits for å få utdelt en ærespris. Han siste film, «The Ghost Writer» - som nå går på norske kinoer, har fått gjennomgående gode kritikker.