Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Polanski utfordrer

Usentimental og sterk beretning om å være menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: «Pianisten» bygger riktignok på selvbiografien til musikeren Wladyslaw Szpilman. Men de to har flere ting til felles: Begge er polske jøder, begge opplevde gettoen i Warszawa, både Polanski og pianisten klarte å flykte, og begge mistet sine mødre i tyske konsentrasjonsleirer.

Filmen er godt over to timer lang, og rammen for handlingen, jødeforfølgelsen under krigen, er et velkjent filmtema. Men «Pianisten» er ikke et øyeblikk kjedelig og byr på en annerledes og nyansert skildring av jødenes liv under tysk kontroll. Aller viktigst er det imidlertid at filmen lykkes i å løfte historien om Szpilman opp på et universelt plan.

Szpilman var en ung konsertpianist da tyskerne inntok Warszawa i 1939. Sammen med familien og flere hundre tusen andre ble han tvangsflyttet til «det jødiske distriktet». Polanski utfordrer det standardiserte bildet av jødene som hjelpeløse ofre. Vi blir vitne til sterk politisk uenighet jøder imellom og grell grådighet blant gettoens innbyggere. Mens barn dør av sult, gjør andre jøder seg rike på handel med tyskerne. Ganske snart settes alle på tog til konsentrasjonsleirer, bortsett fra Szpilman og et par til som klarer å unnslippe. Kampen for å beholde livet og meningen med det, er formidlet med imponerende intensitet av hovedrolleinnehaver Adrien Brody.

«Pianisten» er en usentimental film uten helter. Krigens råskap og vold er formidlet direkte og brutalt. Ingen pompøse orkestre fra Hollywood akkompagnerer Pawel Edelmans stilsikre bilder.

Mot denne bakgrunnen gjør Wladyslaw Szpilmans flukt sterkt inntrykk og setter i gang mange tankeprosesser.

Etter 27 filmer har Roman Polanski nærmet seg sin egen barndoms dramatiske historie på lerretet.

STILSIKKER: Adrien Brody imponerer i hovedrollen i Roman Polanskis «Pianisten».