BRA KNIPPE SKUESPILLERE: Stanley Tucci, Sofie Gråbøl og Christopher Eccleston er tre av skuespillerne som skal sørge for krimsuksess. De første tre episodene innfrir ikke helt. Foto: Sky vision
BRA KNIPPE SKUESPILLERE: Stanley Tucci, Sofie Gråbøl og Christopher Eccleston er tre av skuespillerne som skal sørge for krimsuksess. De første tre episodene innfrir ikke helt. Foto: Sky visionVis mer

POLAR NOIR

Frossen krim som må skjerpe seg.

TV: Tolv søndager framover kan du henge sammen med innbyggerne i den vesle byen Fortitude som nok kanskje vil minne mange om Longyearbyen.

Her er det et internasjonalt miljø med forskere, lykkejegere, forretningsfolk, hotelleiere, miljøvernere, elskere og elskerinner, mordere og politi.

Fortitude har ry på seg for å være det tryggeste av det tryggeste stedet på planet jorda, men det blir jo ikke en dramatisk tv-thriller av evig trygghet. Derfor begås det et bestialsk drap, mens polisen smelter, isbjørner spiser mennesker og det er mørketid som gjør at vi kan se konturene av en polar noir.

Latt seg blende
Rammefortellingen er såre enkel: Drap, etterforskning, fortielse og det skal ikke forundre oss om det også kommer storpolitikk inn i det store bildet som males med en brei pensel i denne britisk produserte serien. Det virker som om de har latt seg blende av alle klisjeene om nordområdene.

Og, i idyllen jobber den «norske» sheriffen Dan Anderssen, spilt av Richard Dormer, kjent fra blant annet «Game of Thrones». Han får saken med å etterforske drapet sammen med Eugene Morton (Stanley Tucci). Deres kammerspill preges av gjensidig mistro. Sett slikt før. Det må iles til å si at denne anmelder har sett tre av i alt tolv episoder, så dette kan utvikle seg til å bli langt bedre enn de første tre timene som er en stor gryte av forskjellige fortellinger som vi skal vikles inn i. De første episodene er litt «Ut i naturen» på en seng av et barbarisk drap.

Men, vi får et fint gjensyn med Sofie Gråbøl, sist sett da hun tok av med fly i den siste danske utgaven av «Forbrytelsen».

Nå i rollen som ordfører og hotelleier med navnet Hildur Ødegård som helst vil at idyllen i verdens nordligste by skal stråle så velstående turister skal legger igjen penger.

Gode Gambon
Et pluss er også Henry Tyson, spilt av den suverene Michael Gambon. Tyson lever av å ta dyrefotografier, men han har fått sin dødsdom. Vil han rekke å være med på å framkalle byens blytunge skyggesider?

Følg med - eller bruk tida på noe annet nå som «Kampen om tungtvannet» straks er historie.