DEBATT

Innvandring:

Polariserende posering

Når Ersson forteller at «It felt really good» – føltes det først og fremst godt for henne selv?

DIREKTESENDT PROTEST: 21 år gamle Elin Ersson nektet å sette seg ned om bord på flyet som skulle fra Göteborg til Istanbul. Protesten, som hun sendte direkte på Facebook, går viralt, og hun hylles for sitt engasjement. Video: Elin Ersson / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Historien om den svenske sosionomstudenten Elin Ersson har gått viralt i sosiale medier, og etablerte medier som The Guardian og Dagbladet har hengt seg på. Mer enn fire millioner mennesker har sett Ersson filme sitt eget ansikt i det hun forsøkte å forhindre at en 52-årig afghansk asylsøker ble deportert. Jeg kjenner ikke til 52-åringens historie – det kan godt hende at avslaget på asylsøknaden hans var urimelig – men er denne formen for aktivisme mer enn moralsk posering?

Det er ikke tvil om at Afghanistan er et farlig land å oppholde seg i. Ifølge FN ble 10.000 sivile afghanere drept i 2017. Dermed virker det åpenbart at både Norge og Sverige burde innvilge opphold til flere asylsøkere derfra. Ikke minst er det hårreisende at flyktningenes behandlingstid er så lang. Likevel tviler jeg på at Erssons stunt har bidratt til å styrke oppslutningen rundt disse holdningene.

For det første er det ingen tilgjengelig informasjon som tilsier at 52-åringen «blir drept» så snart han lander i Kabul, slik Ersson hevder. Dersom mannens historie hadde vært kjent – dersom vi visste at han var en politisk flyktning med en dødsdom hengende over seg – ville aktivismen vært mer effektiv. Videre ville en sak som angikk deportering av mindreårige der vedtak var offentliggjort og åpenbart kritikkverdig skapt langt større oppslutning. I dette tilfellet er sakens ansikt en hvit og privilegert svenske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer