DEBATT

Debatt: Sylvi Listaug

Polariserings-ministeren

Høyresiden har satt opp en ny limpinne. Havner de rødgrønne i klisteret?

UNNGÅ POLARISERING: Utnevnelsen av Sylvi Listhaug som olje- og energiminister kan styre den politiske debatten inn i en polariserende kulturkrig der vinnerne blir Frp, MDG og Høyre. De rødgrønne partiene og fagbevegelsen blir taperne, sammen med klimakampen og norsk industri, skriver Magnus E. Marsdal i Manifest. Foto: NTB Scanpix
UNNGÅ POLARISERING: Utnevnelsen av Sylvi Listhaug som olje- og energiminister kan styre den politiske debatten inn i en polariserende kulturkrig der vinnerne blir Frp, MDG og Høyre. De rødgrønne partiene og fagbevegelsen blir taperne, sammen med klimakampen og norsk industri, skriver Magnus E. Marsdal i Manifest. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En sein kveldstime for ikke lenge siden kom jeg i prat med en av Erna Solbergs statsråder som sa omtrent følgende: Dere på venstresida jubler kanskje over at industriarbeiderne på Vestlandet nå løsner fra beinet på Arbeiderpartiet, men på samme måte som dere kanskje ikke vil like det som kommer etter USAs hegemoni i verden, er det ikke sikkert dere vil like det som kommer etter Aps hegemoni blant industriarbeiderne.

Med andre ord: Høyresida har tenkt å kjempe om disse velgerne i Norge, slik Republikanerne lyktes med i Midtvesten og Toryene på Labours hjemmebane i Nord-England.

Utnevnelsen av Sylvi Listhaug som olje- og energiminister kan styre den politiske debatten inn i en polariserende kulturkrig der vinnerne blir Frp, MDG og Høyre. I dette scenarioet blir de rødgrønne partiene og fagbevegelsen taperne, sammen med klimakampen og norsk industri.

Formålet med Listhaugs nye rolle er en stadig sterkere polarisering mellom Frp og MDG. Dette skal fungere som symbol på kampen mellom de praktisk anlagte verdiskaperne på Vestlandet og akademisk anlagte moralister i hovedstaden. Dette tilsvarer kampen mellom biff og «soyaburger», mellom tillit til folk flest og kjøttfri mandag innført med tvang, det vil si kampen mellom den folkelige høyresida og den elitistiske venstresida.

For å forstå Høyre og Frps taktikk, bør man være klar over hvor sterkt MDG står som hatobjekt på store deler av Vestlandet, og særlig i industrimiljøene. Dernest bør man vite at veien til makt for høyrepopulister som Listhaug er maksimal polarisering i den kulturkrigen som splitter den rødgrønne velgerkoalisjonen, samtidig som kulturkrigen også overskygger de interessebaserte kampsakene som kan samle og mobilisere den samme flertallskoalisjonen på rødgrønn side.

Mediedramaet fram mot valget i 2021 har følgende plott: «Oljestanserene i MDG kan frontkollidere med industriarbeiderne i LO, vil Jonas Gahr Støre klare å forene dem?» Replikkene går slik:

MDG: «Klima!»

Industri-LO: «Næring!»

Ap: «Klima og næring.»

Høyre: «Næring og klima.»

OGSÅ MENNESKESKAPT: I mai svarte Sylvi Listhaug at vi må vurdere hvor mye av klimaendringene som er menneskeskapt. - Det er mange som diskuterer det fortsatt, svarer hun i dag på spørsmål om diskusjonen nå er over. Video: Gilbrant/Zahl-Pettersen Vis mer

Sylvi Listhaug: «NÆRING!» Og Listhaug skal rope dette på en måte som omdanner debatten om oljelandet Norges økonomiske framtid til en emosjonell kulturkrig, der viktige deler av arbeiderklassen skal havner på Frps side.

Listhaug kunngjør at hennes viktigste oppgave som oljestatsråd blir av emosjonell karakter, nemlig å «få opp stoltheten rundt Norges viktigste næring». Like forutsigbart har MDGs kulturkriger på Facebook, Eivind Trædal, allerede feiret utnevnelsen av Listhaug som «en gavepakke til MDG».

Mens Frp og MDG vil tjene på kulturkrigen, borger den for trøbbel i Ap og Sp. Jo mer Ap nærmer seg MDG som mulig regjeringspartner, jo mer vil Frp smøre ethvert utsagn fra grønne kulturkrigere i ansiktet på Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Slik håper høyresida å kunne plukke den ene industriarbeideren etter den andre vestlendingen ut av de rødgrønnes velgerkoalisjon.

Vil ikke Høyre få et problem med en polariserende Listhaug som oljestatsråd, siden Høyre kanskje har noen klimaengasjerte velgere å holde på? Jeg tror det kan fungere motsatt. Jo mer ekstrem petro-retorikken til Listhaug blir, jo mindre klimafiendtlig kan Høyre framstå, med noen passe borgerlig snusfornuftige utsagn om «næring OG klima».

Mens MDG, Frp og Høyre vinner på kulturkrigen som nå er tillyst, blir taperne det rødgrønne laget, fagbevegelsen og norsk industri. For ikke å snakke om klimakampen, som blir redusert til symbolsk verktøy i partipolitisk merkevarebygging. Dette scenarioet kan og bør unngås.

Alternativet til kulturkrig og polarisering, er å anerkjenne at klimaaktivister og industriarbeidere faktisk sitter i samme båt. Vi er alle innbyggere i en industrinasjon og velferdsstat som per nå er økonomisk avhengig av petroleum.

På den erkjennelsen er det mulig å bygge en koalisjon av fagbevegelse og miljøbevegelse for en nyskapende og handlekraftig politikk, der massive offentlige investeringer i grønn energi muliggjør store utslippskutt globalt, på en måte som fremmer grønn industriutvikling og hundretusener av arbeidsplasser nasjonalt.

Helten i dette dramaets første akt er derfor lederen for Framtiden i våre hender. Anja Bakken Riise advarer på Facebook klima- og miljøbevegelsen mot å «bite på» og «hausse opp alle potensielle konflikter» rundt Listhaugs person og gjøre henne til «oljearbeidernes helt». I stedet vil Framtiden i våre hender, som har nær 40.000 medlemmer, invitere fagbevegelsen og næringa til dialog og samarbeid om hvordan vi som land kan «forene hensynet til arbeidsplasser og verdiskaping på den ene siden, og planetens tålegrenser på den andre».

Det er denne veien vi må gå! Nyttårsforsettet hos oss i Manifest Tankesmie er derfor å gå sammen med klimaaktivister som Framtiden i våre hender og industriarbeidernes organisasjoner om en handlekraftig og rødgrønn klima- og industripolitikk som bygger landet og en grønnere framtid i virkelighetens verden.

Så kan kulturkrigerne sitte igjen i hvert sitt ekkokammer på Facebook.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer