DEBATT

Valgkampen:

Polariseringskameratene

Venstresidens svartmaling av situasjonen i Norge i forkant av valget virket heldigvis mot sin hensikt.

KRANGLET: Trond Giske og Sylvi Listhaug i debatt i Dagbladets valgbod forut for stortingsvalget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRANGLET: Trond Giske og Sylvi Listhaug i debatt i Dagbladets valgbod forut for stortingsvalget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Heidi Nordby Lunde er stortingsrepresentant for Høyre
Heidi Nordby Lunde er stortingsrepresentant for Høyre Vis mer

I 2013 advarte Arbeiderpartiet, SV og Sp velgerne mot skoledød, avisdød, matkrise, slunken kommuneøkonomi, flere togulykker, tilbakeskritt i homokampen, likestilling i revers, robbing av Nord-Norge, helsekrise og et mer brutalt Norge med blåblått styre. Svartmalingen fortsatte i denne valgkampen, samtidig som regjeringspartiene ble beskyldt for polariserende retorikk og at Norge har blitt et kaldere samfunn.

De fire siste årene har satsingen på skole økt, det har ikke vært så mange aviser i Norge siden mellomkrigstiden, kommuneøkonomien blomstrer, det investeres i vei og jernbane, Norge kom nest best ut i Europa på LHBT-rettigheter, flere kvinner jobber heltid og flere barn går i barnehage, Nord-Norge går så bra at de mangler arbeidskraft, helsekøene går ned og Norge ble kåret til verdens lykkeligste land. Ikke at dette roet retorikken under denne valgkampen.

Valgdagen fikk en av Jonas Gahr Støres nærmeste rådgivere, Jonas Bals, spalteplass i Dagbladet på valgdagen for å hevde at den norske modellen er under angrep. Man skulle nesten tro at det var Venezuela neste, der folk bryter seg inn i dyrehager for å spise dyrene av mangel på mat. Men i motsetning til Venezuela, er ikke Norge et sosialistisk fyrtårn.

Litt edruelighet hadde vært fint. Norge står ovenfor nok utfordringer om vi ikke skal svartmale det utgangspunktet vi faktisk har. Omstillingen av norsk økonomi må fortsette og Norge må få flere bein å stå på, vi må investere for å kutte utslipp og samtidig skape bærekraftige verdier.

Offentlige tjenester må være organisert så godt som mulig, samtidig som vi må ha et skattesystem og omfordeling som ikke øker polariseringen i økonomien, men sørger for inkluderende vekst som løfter alle.

Utfordringene er med andre ord mange. Likevel fortsetter den polariserte debatten i kjølvannet av valget. Innvandringspolitikken, selv med bredt flertall i Stortinget, fører til beskyldninger om et mer brutalt og kaldt samfunn. Dette tydeligvis i motsetning til i 2008, da Arbeiderpartiets ungdomsparti kalte egen regjerings politikk for uakseptabel og rasistisk. Men under den blå regjeringen er det hovedsakelig retorikken det er noe galt med.

Valgkampen er over. Svartmalingen av situasjonen i Norge i forkant av valget så ikke ut til å tjene de som brukte den bredeste penselen i debatten, og brunbeising av velgerne som ikke ønsker en mer liberal innvandrings- og flyktningpolitikk virker mot sin hensikt.

Antirasistisk Senter spør i Dagbladet om landet kan leges etter de mest rystende øyeblikk, vondeste episoder, hodeløse eksperimentet med å inkludere høyrepopulister i regjering som nå ifølge senteret er et særdeles nedslående kapittel i historieboka.

Kanskje på tide å roe retorikken for å få troverdighet i politikken. Valgresultatet kan tyde på at nettopp det er svaret.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer