Polarisert forskningsdebatt

«HJERNEVASK»: Samfunnsviternes blikk kan bli skjerpet av debatten, men den harde avvisningen av hele fagfelt er problematisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| PROGRAMSERIEN «HJERNEVASK» har gjennom sin angrepsvinkel og brede forhåndsomtale skapt debatt om forskning. Det er lenge siden vi har sett maken. Tematikken — arv eller miljø — er noe mange er opptatt av og alle kan forholde seg til. Det er uenighet om Harald Eia gjennom sin tydelige agenda og redaksjonelle metode har manipulert sine intervjuobjekter og sine seere, eller om han har fått fram viktige og reelle motsetninger i akademiske fags tilnærming til virkeligheten. Jeg tror det er litt av begge deler.

JEG OPPFATTER AT Eias (og Ihles) meget klare agenda har vært å belegge at samfunnsvitenskapen har ignorert og til dels benektet biologiske forklaringer i forståelsen av kjønnsmønstre, seksuell legning, skoleprestasjoner, kriminalitet, vold og så videre. Eia klarer i programmene å få forskere fra samfunnsvitenskapelige fagområder (flere er riktignok litteraturvitere og filosofer) til å framstå som helt uinteresserte i eller benektende overfor biologiens relevans, enten de er riktig gjengitt eller om dette er oppnådd med kryssklipping eller på annen måte. Samtidig henter han fram amerikanske, britiske og noen norske forskere (mange evolusjonspsykologer) som kan vise til egne studier hvor de mener å dokumentere at biologiske forhold forklarer en stor del av den observerte variasjonen. Når de norske samfunnsforskerne konfronteres med dette, framholder noen at dette er studier som er lite betydningsfulle og til dels uriktige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer