Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Polaroid gjør overraskende comeback

Kommer på markedet igjen til neste år.

POPULÆRT VIRKEMIDDEL: Polaroidkameraene har hatt en aktiv tilhengerskare, også etter at det ble besluttet å legge ned produksjonen av film. Her er coveret til Frida Hyvönens debutplate «Until Death Comes» (2005).
POPULÆRT VIRKEMIDDEL: Polaroidkameraene har hatt en aktiv tilhengerskare, også etter at det ble besluttet å legge ned produksjonen av film. Her er coveret til Frida Hyvönens debutplate «Until Death Comes» (2005). Vis mer

||| (Dagbladet.no): I mars i fjor annonserte Polaroid at nok fikk være nok. Etter årevis med økonomisk tap besluttet selskapet å legge ned avdelingen som produserte polaroidfilm - til stor fortvilelse for et knippe kunstnere, motefotografer og nostalgikere.

Fortvilelsen trengte imidlertid ikke vare så veldig lenge. I går innkalte nemlig selskapet til en pressekonferanse i Hong Kong. Der ble et overraskende comeback annonsert.

- Vi har innsett at det finnes en stor gruppe av entusiaster som ikke bare har spurt etter ny film - de har forlangt det, sier Lorrie Parent, talskvinne for Polaroid, til San Francisco Chronicle.

Ut på markedet i 2010
En av dem som nå jubler over selskapets beslutning, er den bergensbaserte fotografen Helge Skodvin. I 2003 vant han den prestisjetunge Polaroid International Award, for et svart-hvitt-bilde av et naust, tatt med storformatkamera og Polaroid 55-film.

- Jippi! Dette var veldig gode nyheter. Jeg hadde lært meg å leve uten polaroid, og savnet var derfor ikke fysisk stort, men nå gleder jeg meg, sier han til Dagbladet.no.

KLASSIKER: Andy Warhol er blant kunstnerne som brukte polaroidkameraet flittig. Her selvportrettet «Andy Sneezing». FOTO: THE POLAROID BOOK
KLASSIKER: Andy Warhol er blant kunstnerne som brukte polaroidkameraet flittig. Her selvportrettet «Andy Sneezing». FOTO: THE POLAROID BOOK Vis mer

Produksjonen starter opp i løpet av året, og tidlig i 2010 skal både nye kameraer og ny film være ute i butikken.

- Polaroid gir en følelsen av at fotografi er noe litt magisk. Selv om motivet er fra nåtida, gir polaroid et fortidspreg som gjør at det blir en melankolsk stemning, sier Skodvin.

Nisjepreget
Finansanalytiker George Van Horn sier til San Francisco Chronicle at han har større tro på at Polaroid skal kunne gjøre forretninger med sitt gamle konsept i dag.

- Det var en grunn til at selskapet ga opp teknologien. Men det betyr ikke at man ikke kan drive en mer nisjepreget forretning mot et mindre marked, sier Van Horn.

Polaroidbilder har kanskje vært særlig populært innen kunst- og moteverden, og utallige fotobøker og utstillinger har vært viet fotografiene - blant dem «The Polaroid Book».

Comebacket var for øvrig svært godt timet. Det er nemlig bare fem dager siden den siste pakningen polaroidfilm gikk ut på dato.

NOSTALGI: Robert Franks «New York» (1977). FOTO: THE POLAROID BOOK
NOSTALGI: Robert Franks «New York» (1977). FOTO: THE POLAROID BOOK Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media