Polemisk biografi

Et spennende debattinnlegg mer enn en tradisjonell biografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Fola fola Blakken» er et slags biografisk essay, eller en polemisk biografi. Man får ikke lyst til å lese Nordahl Rolfsen, man får lyst til å lese mer av Egil Børre Johnsen.

Biografen Johnsen oppfordrer oss heller ikke til å lese Rolfsen, men han oppfordrer oss til å huske ham. Og det er mye å huske på. Vi kan huske ham som Norges nest største operetteforfatter med «Svein Uræd». Vi kan huske ham for Fridtjof Nansen-biografien, for redaktørinnsatsen i «Norge i det nittende Aarhundrede» eller for det underkjente verket «Verdenshistorien». Men det er ikke så viktig.

Johnsen vil ikke bygge nok et «biografisk monument», men bidra til å gjenoppdage Rolfsens litterære overbevisning: Kunnskap, verdier og tro må først og fremst finne veien til unge sinn gjennom kunst, kvalitet og fantasi. Best kom denne filosofien til uttrykk i lesebøkene.

Brodd mot samtida

«Læsebog for Folkeskolen» utkom i fem bind og ble trykt i ni millioner eksemplarer mellom 1892 og 1954. Bøkene formet tre generasjoners oppfatning av hva det vil si å være norsk i verden. Ikke bare barn, men også voksne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer