Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Polen graver opp lik for å begrunne konspirasjonsteori

Skal undersøke om flyet med president Lech Kaczynski om bord ble sprengt i lufta.

STÅR SAMMEN: Polens statsminister Beata Szydlo, partieier av Lov- og rettferdighetspartiet og tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, og Marta Kaczynska, datteren til avdøde president Lech Kaczynski, markerte seks-års dagen for presidentens død i april i år. Foto: Scanpix.
STÅR SAMMEN: Polens statsminister Beata Szydlo, partieier av Lov- og rettferdighetspartiet og tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, og Marta Kaczynska, datteren til avdøde president Lech Kaczynski, markerte seks-års dagen for presidentens død i april i år. Foto: Scanpix. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En polsk domstol har besluttet å grave opp likene etter flystyrten i Smolensk i Vest-Russland i 2010. Flystyrten er den største tragedien i Polen i moderne tid. Om bord på flyet var president Lech Kaczynski, hans kone, og nesten 100 medlemmer av Polens fremste militære og sivile elite.

Regjeringen sier det er nødvendig å grave opp likene for å finne ut om ulykkesflyet eksploderte da det ennå var noen meter over bakken. Forsvarsministeren og Lech Kaczynskis tvillingbror Jaroslaw har hevdet at ulykkesflyet gikk i oppløsning noen meter over bakken, før det styrtet. Det er en antydning av at det har vært en eksplosjon ombord, eller at angrep utenfra, noe ingen av undersøkelsene av ulykken tyder på. De antyder i stedet at piloten ble presset til å lande til tross for den tjukke tåka over Smolensk, og at flyet traff tretopper før det gikk i bakken.

Men etter at Kazcynski-tvillingenes parti, Lov- og rettferdighetspartiet, kom tilbake til makta i fjor høst, har flystyrten i Smolensk kommet tilbake på toppen av den politiske dagsorden. Jaroslav Kaczynski er en av mange fra partiet som sier de har bevis som "helt sikkert" viser at presidentens fly gikk i oppløsning før det traff bakken etter et angrep.

Jaroslaw Kaczynski er arkitekten bak teorien om at brorens død skyldtes en konspirasjon mellom den vestlig orienterte regjeringen til daværende statsminister Donald Tusk og Russland. Lov- og orden-partiets forsvarsminister, Antoni Macierewicz, er en av dem som vil ha en rettssak mot Donald Tusk for å belyse rollen han spilte i flystyrten.

- Det er åpenbart at Tusk må lide for konsekvensene av hans handlinger, sier Macierewicz ifølge den tyske kringkasteren Deutche Welle.

Tusk er nå president i EUs råd av stats- og regjeringssjefer, og en høyst respektert mann i Brussel. Den respekten deler han ikke med Jaroslaw Kaczynski, som er dypt mistrodd i Brussel på grunn av påstander om at hans parti har tatt kontroll over deler av pressen og legger politiske føringer for domstolene. Lik-gravingen som nå starter, begynner etter at Lov- og orden partiet for noen måneder siden slo sammen posisjonene til regjeringsadvokaten og justisministeren.

Lik-gravingen som en polsk domstol nå har gitt ordre til skal belyse Jaroslaw Kaczynskis og andres teori om at ulykkes-flyet - et russisk fly - enten gikk i lufta på grunn av en eksplosjon, eller ble angrepet.

Bakteppet for ulykken i Smolensk er som tatt fra litteraturen. President Kaczynski og flyet fullastet med representanter for den polske eliten skulle til Smolensk i Russland for å minnes Stalins massakre av den polske eliten i Kathyn ved Smolensk i 1940. Det var et år etter at Stalin hadde annektert sin del av Polen i 1939, etter at Hitler hadde tatt sin del, og startet 2. verdenskrig noen måneder tidligere. For Stalin handlet det om å eliminere den polske eliten slik at polakkene i sovjetisk innflytelsessfære ikke skulle ha noen naturlige ledere.

Helt til slutten av kommunist-tida påsto Sovjetunionen at polakkene som ble funnet i massegraver i Kathyn ble drept av tyskerne, som invaderte denne delen av Polen - som i mellomtida var blitt en del av sovjetisk Ukraina. Massakren av den polske eliten har vært et dypt sår i forholdet mellom Polen og Russland. Såret ble åpnet igjen med flystyrten i 2010, og blir holdt vid-åpent med Jaroslaw Kaczynskis krav om at ulykken skal etterforskes enda en gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!