Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Polen leker med autoritært styre

Regjeringen tar direkte kontroll over statskringkastingen.

HVA VIL HAN? Partieier Jaroslaw Kaczynski i det polske regjeringspartiet PIS (foran), etter møtet med den ungarske statsministeren Viktor Orban onsdag. Foto: EPA/JANEK GURKA/Scanpix
HVA VIL HAN? Partieier Jaroslaw Kaczynski i det polske regjeringspartiet PIS (foran), etter møtet med den ungarske statsministeren Viktor Orban onsdag. Foto: EPA/JANEK GURKA/Scanpix Vis mer
Kommentar

BARE MÅNEDER  etter brakseieren i valget sist oktober innfører Lov og rettferdighetspartiet lover som ser ut til å gi kritikerne rett. Det nye regimet innfører lover som gir regjeringen rett til å styre rikskringkastingen, og ta kontroll over forfatningsdomstolen. I forrige uke fikk den polske regjeringen kompakt støtte fra den ungarske statsministeren Viktor Orban, mannen som har utfordret EU med ta kontroll over nettopp medier og domstoler i Ungarn. Orban sa at han vil legge ned veto i EU mot ethvert forsøk på å straffe Polen for det som oppfattes som en reaksjonær og illiberal politikk.

DET VAR INGEN hemmelighet at det var et revansjesugent Lov og rettferdighetsparti som ville sette sitt preg på Polen hvis det vant valget i oktober. Og valget ble en stor triumf for den siste av de to tvillingene Kaczynski - Jaroslaw. Med oppslutning fra 37, 6 prosent av velgerne, og flertall alene i nasjonalforsamlingen Sejmen, hadde han mandatet. Partiets program var velkjent, det var vekt på tradisjonelle katolske familieverdier, blandet med EU-skepsis, innvandsringsskepsis, støtte til «den lille mann», og den evige vindmølla i Kazcynskis verden, antikommunisme, blandet med stor skepsis til Russland i utenrikspolitikken.

MEN MANGE ventet likevel en viss moderasjon. I det politiske come-backet for Lov og rettferdighetspartiet i fjor var Andrzej Duda allerede valgt til president på forsommeren i fjor, og det var Beata Szydlo - og ikke Jaroslaw Kaczynski - som var statsministerkandidat i parlamentsvalget. Kaczynski holdt seg i bakgrunnen, vel vitende om at han er en splittende skikkelse i polsk politikk etter at han sammen med sin eneggede tvillingbror - presidenten Lech - styrte Polen fra 2005, og i to år.

FORRIGE UKE vedtok ikke bare den polske regjeringen å ta direkte styring med statskanalen. Jaroslaw Kaczynski tok også et langt skritt ut i offentligheten med å møte den kontroversielle ungarske statsministeren Viktor Orban, mannen som i sommer blant annet stengte flyktningruta gjennom Ungarn med piggtråd. Møtet, på et vertshus ved grensa til Slovakia, ble omtalt som privat, og det kan høres rimelig ut siden svært lite av det seks timer lange møtet er lekket ut. Møtet ble heller ikke etterfulgt at noen pressekonferanse, eller mulighet for pressen til å ta bilder av de to sammen. Også det kan virke rett og rimelig, siren Kaczynski ikke har noen formell posisjon i det polske regjeringsapparatet.

MEN DET VAR liten tvil om at det var  de to lands ledere som møttes. Og det var liten tvil om at de møttes for å diskutere gjennom sine politiske posisjoner, som for begge er basert på en høyrepopulisme, som på mange måter utfordrer EUs verdigrunnlag. Dessuten har de to en karriærekurve som likner. Orban ble kastet som statsminister i 2002, etter å ha sittet i fire år, og uten å ha fullført sitt høyre-populistiske program. Kaczynski ble kastet i 2007, etter at broren ble president og han statsminister i 2005, også uten å ha fullført sitt eget og brorens reaksjonære politiske program.

IKKE EN GANG brorens død i 2010, i en flystyrt ved Smolensk i Russland, gjorde at Jaroslaw vant makta tilbake. Makta kom ikke tilbake før han spilte med stedfortredere, slik han gjorde i fjor. Før han altså understreket at han for alvor var tilbake, med møtet med Orban på onsdag.

POLEN OG EU stiller seg nå spørsmål om hva Kaczynski egentlig vil. Vil han for alvor utfordre EUs verdier, slik Orban i Ungarn har gjort? Begge har de tatt mer kontroll over pressen. Og der Orban bar brukt sitt grunnlovsflertall til å endre grunnloven, har Lov og orden-partiet i Polen fylt grunnlovsdomstolen med sine folk, og villet endre reglene som er laget for å kunne stanse lovforslag fra Sejmen, og dermed svekke den dømmende makt i det politiske systemet. Det er Montesquieus modell for tredeling og balansering av makt det tukles med.

KACZYNSKI HAR en biografi som tøff og kompromissløs. Kom han ut av sitt litt skap som anonym denne uka?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media